[ARTICLE] Daniel Ortiz explica el sentit de l’RSE i Respon.cat a Expansión

[ARTICLE] Daniel Ortiz explica el sentit de l’RSE i Respon.cat a Expansión

 

  • Daniel Ortiz, director de Relacions Institucionals i Comunicació de l'Institut Cerdà i membre de la Junta Directiva de Respon.cat, publica un article al diari Expansión on explica el sentit de l'RSE com a model de negoci, i de Respon.cat com a entitat de referència en aquesta matèria a Catalunya.

Empresa i societat

Una de les poques certeses que actualment podem tenir en economia és l’escàs impacte de les polítiques ex post. És a dir: si volem aturar la creixent desigualtat en la distribució de la renda, no podem dir: primer fem que el pastís creixi i “després ja veurem com el repartim”, perquè la realitat ens demostra que impulsar polítiques redistributives a posteriori serveix de ben poc. Naturalment que tots desitgem que el pastís creixi, però la manera concreta d’aconseguir-ho és fonamental. No és el mateix, per exemple, un model de relacions laborals amb un ventall salarial de 1 a 20, que un altre de 1 a 1000.

Article_Daniel_Ortiz_Respon.catI el mateix succeeix en molts altres aspectes. Si volem reduir els efectes del canvi climàtic, no només es tracta de compensar les emissions de CO2, sinó d’intentar minimitzar-ne la seva producció en origen. Si de veritat ens preocupa l’atur, o la igualtat laboral entre homes i dones, o la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, és necessari promoure un model d’empresa inclusiva, capaç de mesurar el seu èxit a través d’un ampli conjunt de paràmetres, i no només dels resultats econòmicofinancers tradicionals. I si la corrupció realment ens indigna i ens inquieta, no n’hi ha prou amb perseguir els culpables, sinó que resulta obvi que cal dissenyar i reforçar un marc institucional més sòlid, basat en la transparència i la integritat. És a dir: del que es tracta és de vincular, en tots els casos, l’èxit professional i empresarial amb els impactes econòmics, socials i ambientals globalment considerats.

La responsabilitat social empresarial (RSE) neix, precisament, a partir de la presa de consciència del vincle directe que existeix entre les conductes individuals, els comportaments de les organitzacions i el model de societat que estem construint. En aquest sentit, resulta evident l’enorme interès de qualsevol iniciativa orientada a difondre, promoure i desenvolupar un model de competitivitat empresarial més sostenible i responsable. O, dit d’una altra manera, l’objectiu és reduir el gap entre les nostres pràctiques professionals i empresarials quotidianes i les nostres aspiracions com a ciutadans.

Precisament amb la missió de promoure aquesta mirada holística, és a dir: integrada i no escindida, sobre les persones, les empreses i la societat, el passat 11 de febrer es va constituir Respon.cat: una iniciativa empresarial llargament madurada amb la missió de promoure l’RSE a Catalunya i des de Catalunya. És una oportunitat que hauríem de ser capaços d’aprofitar.

 

Us podria interessar també

En el Dia internacional de les Dones, dades de l’Observatori de Respon.cat

Amb motiu del Dia internacional de les Dones, Respon.cat mostra un recull de dades i bones pràctiques en matèria de corresponsabilitat, igualtat d’oportunitars i equitat de gènere en diversos àmbits

L’afectació a la clientela i a la salut pública a l’empresa saludable. Vine a compartir experiències i pràctiques concretes!

El proper 24 de març de 9.30 a 11.30h tindrà lloc el taller “Empresa saludable, empresa responsable: afectació a la clientela i a la salut pública” al Mercat provisional de l’Abaceria

[Microvídeo] Gràcies a la UOC per fer possible Respon.cat

Gràcies a la Universitat Oberta de Catalunya per fer possible Respon.cat, juntament amb les altres 36 empreses membres que en formen part. Microvídeo a càrrec de José Miguel de la