- Article de Fabián Mohedano "una nova cultura del temps i uns horaris més saludables a les organitzacions permetrà assolir models més eficients i flexibles i millorar la qualitat de vida de les persones."
- Amb motiu de la Setmana dels Horaris, Respon.cat publica un monogràfic amb un recull de bones pràctiques, recursos i articles i reflexions de persones referents en aquesta matèria.
La 5a edició de la Setmana dels Horaris ja és una realitat
Si una bona cosa ens ha ensenyat l’empenta de Respon.cat des del seu naixement és la necessitat de treballar per un objectiu a partir de la taca d’oli més que de la imposició i, per tant, recerca de bones pràctiques. És des d’aquesta perspectiva que neix l’app, com a aliança per a l’intercanvi de coneixement sobre la reforma horària per a responsables en l’organització i gestió del temps i de les persones a les empreses i entitats. Aquesta iniciativa té com a missió impulsar una nova cultura del temps i uns horaris més saludables a les organitzacions per tal d’assolir models més eficients i flexibles i millorar la qualitat de vida de les persones. Aquesta app és una de les actuacions que es presenten a la Setmana dels Horaris, que enguany arriba a la cinquena edició.
Al llarg de la Setmana (de l’11 al 15 de juny), diferents àmbits del Govern, institucions locals, empreses i entitats exposaran resultats de treballs realitzats i compromisos de futur per impulsar la Reforma Horària a Catalunya. Es farà la presentació del Pacte del Temps (pacte local per la reforma horària) de Barcelona. S’impulsarà l’inici dels pactes també a Girona, Lleida, Molins de Rei, Prats de Lluçanès, Argentona, Esplugues, Cardedeu i Sant Cugat del Vallès. Alhora, Barcelona, Esplugues, Girona i Terrassa veuran com evolucionen les xarxes d’empreses i entitats per la reforma horària. A més, durant la setmana i els dies posteriors, diversos ajuntaments acolliran jornades intercomarcals sobre “El rol dels ajuntaments a la Reforma Horària". L’impuls de la reforma horària als municipis, allà on passen els horaris, esdevé un dels eixos clau per sensibilitzar i formular pactes locals de convivència i millora contínua dels temps de vida quotidiana. Aquesta estratègia també va en la línia de consolidar territoris socialment responsables, tal com promou Respon.cat.
A més a més, al llarg d’aquesta setmana, veuran la llum informes per a l’acceleració sectorial relacionats amb l’economia social i el tercer sector social, les dones, etc. També se celebraran jornades de reflexió on destaca la “Reforma horària i salut”, amb la participació d'experts i professionals de l'àmbit de la medicina clínica i laboral, la psicologia i la salut pública. En aquesta línia, s’impulsarà un treball sobre pràctica esportiva i reforma horària, amb la implicació de federacions esportives i municipis. Finalment destaca la inauguració de l’exposició promoguda per l’Institut Català de les Dones (“Trobar temps dins del temps per a les dones”).
Una reflexió final: la reforma horària ve motivada principalment per un argument de vida saludable. Ens encantaria que la ciutadania i també les empreses tinguin un alt coneixement sobre què són els ritmes circadiaris. Les persones hem d'entendre perquè cal tenir-los en compte per tenir una vida saludable. I les empreses per ser conscients que si els tenen en compte, les seves organitzacions poden sortir-ne beneficiades.
Per a més informació sobre el programa d’activitats podeu accedir a https://www.reformahoraria.cat/setmana-horaris-2018
Que tingueu una bona Setmana!
Fabian Mohedano
Promotor de la Reforma Horària