Es presenta respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya

  • La iniciativa s'ha presentat com un projecte de país en un moment en què cal repensar com fer empresa al segle XXI.
  •      Es pretén esdevenir el centre de referència a Catalunya en gestió empresarial socialment responsable i un actor internacional de prestigi en la matèria.
  •      Santacreu llança el repte de duplicar en els propers quatre anys el nombre d'empreses que gestionen l'RSE

responcat1Acte de presentació davant cent cinquanta persones representants d'un centenar d'empreses, ha tingut lloc avui la presentació pública de respon.cat, una iniciativa empresarial que pretén implicar les empreses més compromeses amb la societat, amb l'objectiu de promoure un salt qualitatiu i quantitatiu de la gestió de la Responsabilitat Social (RSE) a Catalunya.

 

 

Josep Santacreu, CEO de DKV

Josep Santacreu, CEO de DKV

Josep Santacreu, president del grup d'RSE de la Cambra de Barcelona, ha parlat en nom de les empreses promotores i ha destacat que avui es feia un pas molt rellevant per a l'RSE a Catalunya. Respon.cat vol aglutinar totes les empreses que a Catalunya tenen un compromís significatiu en responsabilitat, i ha llançat el repte de doblar en els propers quatre anys el nombre d'empreses que gestionen l'RSE.

Ha posat de manifest que en tots els països més desenvolupats el compromís de les empreses cap a la societat és una constant. A Catalunya tradicionalment hi ha hagut molta filantropia i actualment tenim empreses amb una gestió de l'RSE molt avançada, però cal fer un gran salt endavant perquè aquest enfocament de gestió ha de formar part del model de competitivitat i del que va definir com la manera catalana de fer empresa.

Per a Santacreu, que és conseller delegat de DKV Seguros, una de les empreses que hi ha darrere de la iniciativa, respon.cat ha de ser un referent per a les empreses catalanes en la gestió responsable i alhora un actor internacional de prestigi.

Ha detallat les quatre línies d'actuació previstes, de lideratge, destinada al nivell de direcció i orientada a donar un gran salt en la cultura empresarial; de capacitació, per tal de facilitar un desenvolupament tècnic; de foment, perquè moltes més empreses i especialment pimes s'incorporin a la gestió de l'RSE, i finalment l'orientació al territori i el treball sectorial. Finalment, Santacreu ha destacat que respon.cat es dirigeix a totes les empreses compromeses, siguin grans multinacionals o pimes. Ha afirmat que ser responsable significa tenir capacitat de donar resposta i que respon.cat pretén ajudar a desenvolupar aquests valors i capacitats dins de les empreses.

 

 Josep Maria Lozano, expert ESADE

Josep Maria Lozano, expert ESADE

Josep Maria Lozano, reconegut expert en RSE i professor d'ESADE, ha desenvolupat una ponència que ell mateix ha volgut titular "per què respon.cat és important?", remarcant que des de fa anys sempre s'ha manifestat a favor de l'existència d'un organisme de referència com el que aquest vol ser. Ha destacat que és fonamental que estigui liderat des de les empreses i considera que és un marc on aprendre els uns dels altres perquè en RSE, a diferència d'altres àmbits, es pot aprendre però no copiar.

Les expectatives de la societat cap a les empreses han canviat i aquestes han de canviar la forma d'actuar i relacionar-se amb l'entorn, destacant que no és un repte particular de cada empresa sinó col·lectiu ja que no hi ha empreses exitoses a països fracassats. Cal desenvolupar una RSE estretament lligada al model de competitivitat que volem per al país.

Lozano s'ha mostrat crític amb el fet que hem generat un discurs d'RSE molt concebut per a les empreses cotitzades, i malgrat que moltes puguin haver fet coses interessantíssimes, caldria partir del model de les pimes i evitar extrapolar a aquestes el model de les grans.

El professor també es va referir al problema de la pèrdua de confiança, detallat amb alguns estudis, que mostren com la confiança en les empreses i encara més en els governs és més baix a l'estat espanyol que en altres països desenvolupats. Creu que cal modificar la percepció de la ciutadania sobre què és l'RSE ja que, més enllà del club dels convençuts de l'RSE, no s'entén. En aquest sentit, The Economist ho va plantejar molt bé quan va dir que parlem de bona gestió empresarial, alhora que si no associem l'RSE al dia a dia de l'empresa és que no s'ha entès.

Lozano ha marcat una clara frontera entre la filantropia i l'RSE, manifestant que l'RSE ha de crear valor tant per a la societat com per a l'empresa: si només és per a l'empresa seria cosmètica i si només per a la societat seria filantropia. I davant la pregunta de quant costa la RSE el que hi ha és preguntar-se quin és el cost de la irresponsabilitat.

 

Felip Puig, conseller d'Empresa i Ocupació govern català

Felip Puig, conseller d'Empresa i Ocupació govern català

La cloenda de l'acte ha anat a càrrec del conseller d'Empresa i Ocupació del govern català, Felip Puig, que ha considerat que respon.cat ha de ser un espai de referència per a les empreses catalanes i alhora una manera de projectar-nos al món amb aquests valors .

Puig ha destacat que cal assumir una renovació ètica, i que en gran mesura som on som per haver desterrat aspectes fonamentals que tenen a veure amb l'ètica. D'altra banda, per a les empreses també ha de tenir un interès, més enllà del sentit de compromís desinteressat, ja que es tracta d'un intangible que legítimament acaba materialitzant per a l'empresa.

Pel conseller, cal que més empreses, multinacionals i pimes, facin aquest pas a gestionar més intensament l'RSE, com de fet moltes ja han fet des de fa anys, sovint sense fer molt soroll. Fa temps que parlem de sostenibilitat i també de responsabilitat però ara ha arribat el moment de generalitzar. Com a país necessitem empreses més compromeses i eficients i un projecte col·lectiu amb millors elements de governança. En aquest sentit, ha indicat que tots els agents han de prendre part en aquesta visió de responsabilitat en els afers col·lectius, ja que la fragilitat de la governança s'ha evidenciat i ens hem de dotar d'elements de major solidesa. El conseller ha finalitzat la seva intervenció, en què ha estat acompanyat del secretari general del seu Departament, Xavier Gibert, encoratjant a les empreses a posar l'RSE al servei d'un país millor.

 

 Miquel Valls, president Consell de Cambres de Catalunya


Miquel Valls, president Consell de Cambres de Catalunya

L'acte ha estat inaugurat pel president del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya, Miquel Valls, que ha posat en relleu la importància que té per a les Cambres liderar aquesta iniciativa i ser el paraigua on empreses, i també altres organismes empresarials i socials puguin sumar per fer de la RSE un referent. Per a Valls, respon.cat és un projecte de país que vol donar resposta als reptes de les empreses davant la societat.

Valls també ha fet referència al sentit de continuïtat que aquesta iniciativa té respecte a programes de referència que s'han dut a terme des del Consell en els últims anys, com RSE.PIME, tRanSparÈncia, o Cogita.

Respon.cat inicia els seus passos com un programa sota el paraigua del Consell, amb la intenció d'esdevenir un organisme. Es preveu agrupar una trentena d'empreses en aquesta primera fase per passar en els propers anys a aglutinar totes aquelles que tenen un compromís ferm en RSE.

Accés nota prensa [ca] en web CambraBCN
Perfil twitterrespon_cat
Properament www.respon.cat
Contacte: consell@cambrescat.org
Document presentació respon.cat: [ca] http://premsa.cambrabcn.org/sites/default/files/Presentaci%C3%B3%20RESPON%202014.pdf

About author

Us podria interessar també

Últimes notícies

Plusfresc extrema les mesures de seguretat davant el COVID-19

Plusfresc, la cadena de supermercats lleidatana, aplica mesures excepcional per tal de protegir tant l’equip de treball com la clientela del risc de contagi del coronavirus. L’organització tancarà els dissabtes

Sense categoria

Sant Joan de Déu i les empreses, juntes cap un lideratge social i compromès

L’Obra Social de Sant Joan de Déu, organització membre de Respon.cat,  va celebrar la segona trobada sobre responsabilitat social corporativa.  Les gairebé 100 entitats representats van posar en valor la

Sense categoria

Caixa d’Enginyers llança un nou fons d’inversió contra el canvi climàtic

Caixa d’Enginyers, empresa membre de Respon.cat, llança un nou fons contra el canvi climàtic. Aquesta iniciativa de Caixa d’Enginyers defineix un posicionament alineat amb l’ODS 13 Acció i clima i el Focus