Respon.cat consolida l’RSE.Pime amb més de 100 participants en un context de renovació de lideratges
- Més de 100 pimes han avançat en matèria de Responsabilitat Social en les cinc edicions del programa RSE.Pime .
- Després d’exercir el lideratge en els primers anys de Respon.cat, el Dr. Santacreu, un referent en l’RSE, passa a ser president d’honor de l’associació i la Sra. Mercè Mullor agafa el relleu de la presidència.
- Les autoritats presents a l’acte han coincidit en què l’RSE.Pime és una gran oportunitat per a les empreses innovar potenciant els seus valors.
Aquest dijous 19 de juny ha tingut lloc l'acte de cloenda del programa RSE.Pime 2018, que ha servit també per a fer el llançament de l'edició 2019. Les 15 empreses participants de l'edició 2018, l'Agrària cooperativa Torelló, Aspid, Caritas Barcelona, Ceràmiques Marcó, Congelats Olot, EAP Vic, Epos, eQuàliment, Incognos, Llagurt, Muralles Salut, PAS Presenció Assistència Sanitària, Mel Muria i 0% Gluten, han recollit la publicació de les seves bones pràctiques de la mà de les autoritats presents. Podeu veure la publicació en aquest enllaç.
Mercè Mullor, consellera delegada del Grup Mullor Facility Services, ha agafat el relleu a la presidència de Respon.cat del Dr. Josep Santacreu que ha estat exercint aquest càrrec durantla fase fundacional de l’associació. A l’assemblea en la que s’ha elegit la nova presidenta també s’han elegit 9 membres de la Junta i s’ha aprovat el Codi Ètic de l’Associació.
La nova presidenta ha agraït l'esforç de les quinze pimes participants en el programa d’acompanyament, i ha convidat tot tipus empreses a gestionar l'RSE, sigui quina sigui la seva dimensió i activitat, i també ha fet una crida a participar al programa RSE.Pime.
Mullor ha obert les portes de l'associació a totes les participants, ja que Respon.cat és una associació empresarial que dona la benvinguda a totes aquelles empreses que, compartint els seus valors, en vulguin formar part.
L'acte també ha comptat amb la presència del recent nomenat president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell que va felicitar de manera molt especial les empreses participants, animant totes les organitzacions, especialment les que tenen vocació internacional, a aplicar una gestió responsable afirmant que “aquest és un element competitiu que cada vegada més es requerirà per operar en mercats internacionals”. Canadell va declarar que “hi ha una tendència creixent de les noves generacions que creuen que el paper de les empreses és fonamental en aquest procés de transformació social en què estem immersos”. Segons Canadell, cal trencar vells tòpics que atorguen a les empreses el rol de “dolentes de la pel·lícula” perquè la realitat és que des de l’empresariat català hi ha una gran sensibilitat en la sostenibilitat, l’ètica i el rigor, com demostren les participants del programa RSE.Pime.
Des de la Comissió Rectora del Consell General de Cambres, Domènec Espadalé, ha recordat que el Consell de Cambres va ser un dels impulsors de l’Associació perquè creuen fermament que la gestió responsable és i serà cada vegada més un factor determinant per a la sostenibilitat i la viabilitat de les organitzacions.
Jordi Serret, director del programa d’Atenció a la Pime del Departament d’Empresa i Coneixement, des d’on també s’ha estat donant suport a Respon.cat des del moment embrionari, ha destacat la rellevància de programa RSE.Pime que aporta aquest marc teòric que permet a les pimes avançar de manera estructurada i sistematitzada en la gestió de la seva Responsabilitat Social.
El Dr. Josep Santacreu, expresident de Respon.cat i conseller delegat de DKV Assegurances, ha explicat que des del naixement de l’associació es va plantejar el repte que aquesta no només servís per a la gestió responsable de les empreses, si no que tingués un enfocament de territori socialment responsable amb l’horitzó de fer de la Responsabilitat Social Empresarial la manera catalana de fer empresa. Santacreu, però, també va voler destacar que queda molta feina per a fer, i que cal la implicació de tots els agents, administració pública, organismes empresarials, entitats i les mateixes empreses per assolir aquest repte.
Durant l’acte quatre de les empreses de l’RSE.Pime 2018 han participat en una conversa informal on s’han destacat algunes de les seves bones pràctiques i reptes de futur. Marta Parès, gerenta de l’Agrària Cooperativa de Torelló, ha posat el focus en com estan aplicant criteris d’economia circular per donar resposta al repte de territori que suposa la dejecció de purins i com han convertit això en una oportunitat de millora per a cooperativa. Marta Serrarols, gerenta d’EAP VIC ha volgut posar en valor com una organització de les seves característiques amb la missió intrínseca d’atenció a les persones ha estat capaç d’aplicar models de conciliació que no afectin la qualitat del servei gràcies als processos participatius que desenvolupen. Daniel LaFuente, gerent d’Incognos ha posat el focus en què tot i ser una consultoria neix des d’un plantejament d’apoderar petites empreses de territori perquè siguin més sòlides i competitives. Rafel Muria, president de Mel Muria ha parlat de la gestió responsable com una eina d’innovació imprescindible per a les organitzacions que volen operar en mercats internacionals, afirmant amb convicció i contundència que “l’RSE és el futur”
Publicació dels 15 casos
La publicació amb els casos de les 15 pimes es pot trobar al web de Respon.cat, i en aquest enllaç.
Els participants a l’acte s'han endut el cartell dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides i el pòster de la RSEpta de la Responsabilitat Social, una infografia creada conjuntament amb les 100 empreses participants de les diferents edicions de l’RSE.Pime.
Convocatòria oberta edició 2019
A més, durant l’acte s'ha donat a conèixer la nova edició del Programa RSE.Pime, amb el termini de divendres 28 de juny per a sol·licitar-hi la participació. Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, ha mostrat les dades bàsiques de l'RSE.Pime.
El Programa RSE.Pime, està promogut per Respon.cat, amb la col·laboració del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya i el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.