Premis Respon.cat, sobre RSE i amb RSE

logopremisRespon.catRespon.cat va crear l'any passat els Premis que porten el seu nom, amb la voluntat que convoquin anualment. La posada en marxa d'aquesta iniciativa empresial com a organisme de referència en RSE a Catalunya demanava la creació d'un marc de reconeixement per a les bones pràctiques empresarials.
Volem aprofitar per fer una breu reflexió sobre com s'ha procurat gestionar els Premis de manera socialment responsable, de manera que no solament són uns premis sobre RSE sinó amb RSE.
Governança. Per tal de garantir que siguin els premis de referència i que tots els agents se'ls puguin sentir seus, hem previst que les candidatures a reconèixer vinguin proposades per organitzacions col·laboradores, entre les quals les principals organitzacions empresarials. Els Premis s'han convocat conjutament amb el Consell de Cambres de Comerç i amb la Generalitat de Catalunya, per a incrementar-ne aquest caràcter institucional. Ara, a més, s'ha creat el Consell social de Respon.cat, on totes les organitzacions membres poden ser proposants. D'aquesta manera es promou que els Premis siguin un projecte més compartit, amb un millor governança.
Utilitat. A més, el premi incorpora diversos reconeixements en bones pràctiques concretes, que en la primera convocatòria han estat voluntariat d'empresa, programes ambientals empresa-entitats, i territoris socialment responsable. En tots els casos i els que es puguin anar afegint en el futur s'ha treballat la convocatòria amb agents del sector corresponent, assegurant que dóna resposta a una necessitat, que no trepitja altres iniciatives ja existents, i esdevenint més eficients i útils.
Ambiental. Es va optar per no crear un objecte físic com a guardó als premiats sinó que allò que se'ls ofereix és un audiovisual mostrant les bones pràctiques que porten a terme, fet que entenem que aporta més valor a l'empresa, no generem objectes físics, i és més adequat en termes ambientals per la desmaterialització que implica. A més, tota la difusió de l'acte s'ha fet en línia, sense ús de paper.
JBP_RSE_Respon.catAprenentatge. Creiem que atorgar un premi ha de servir no solament per a reconèixer en termes reputacionals unes organitzacions sinó que també ha de servir per posar el coneixement al servei d'altres organitzacions. Per això, s'ha organitzat la Jornada de Transferència de Bones Pràctiques d’RSE dels Premis Respon.cat, on serà possible dialogar en proximitat amb els representants de les empreses reconegudes en uns tallers pràctics. Així mateix, s'han publicat unes fitxes descrivint cada cas per tal que tothom hi pugui accedir, i solament es distribuiran en pdf amb excepció de les que es lliuraran en cada taller de la Jornada.

Gestió de temps. L'acte de lliurament dels Premis es va fer al migdia de les 12 a les 13h, i va tenir lloc de manera puntual. Forma part d'una opció per minimitzar sempre que sigui possible els actes en horari de vespre, per acabar a la una i no a les dues com sol ser habitual, per aprofitar el temps al màxim amb un acte dinàmic on amb una hora es va fer tot el previst, i amb puntualitat per a no fer perdre temps innecessàriament a ningú. També cal dir que es va voler aprofitar l'acte per fer-hi coincidir l'assemblea general de Respon.cat, de manera que també es minimitza el temps destinat a desplaçament i les emissions de CO2.

Transparència i participació. S'ha preparat per als socis de Respon.cat una anàlisi de l'esdeveniment i les despeses per a poder mostrar transparència i facilitar la seva implicació en la presa de decisions.

Reconeixement. La política de reconèixer empreses per la seva trajectòria, que fem per mitjà dels Premis, va acompanyada d'un reconeixement a pimes i microempreses que es van identificant i que porten a terme bones pràctiques sovint al marge d'un sistema general de gestió de l'RSE. Així, es pretén no solament posar el focus en empreses sovint més reconegudes sinó obrir les portes al món de l'RSE a moltes altres empreses. Es va fer amb aquesta publicació i ara se n'està preparant una altra.

About author

Le podría interesar también

Sin categorizar

VIII edició dels Premis La Unió a la Innovació en Gestió de La Unió

  La Unió convoca els Premis La Unió a la Innovació en Gestió de La Unió. Aquests premis reconeixen l’eficiència i la sostenibilitat de les organitzacions sanitàries i socials. Aquests premis responen a

Sin categorizar

Cloenda del programa COGITA a Bolonya

El programa europeu COGITA està arribant a la seva fi, previst per desembre, després de dos anys i mig de col·laboració reeixida entre els 13 territoris europeus, un dels quals Catalunya,

Sin categorizar

Presentació publicació Bones pràctiques RSE.Pime 2015, a càrrec de Jordi Baiget

Text de la presentació de l’Hble. Sr. Jordi Baiget, conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, a la publicació Bones Pràctiques de Responsabilitat Social RSE.Pime 2015 Catalunya ha d’apostar