Entrevista al recent nombrat president del COAMB, Ricard Vizcarra

  • Amb motiu del dia Internacional de la Terra, entrevistem el recent nombrat president del Col·legi d'Ambientòlegs, Ricard Vizcarra.
  • Vizcarra afirma que "les empreses milloren la seva competitivitat a través del seu compromís amb el medi ambient."

 

ENTREVISTA

  1. El Dia Internacional de la Terra és una bona ocasió per reafirmar el nostre compromís amb el planeta, i per tant amb una gestió ambientalment sostenible i responsable. Com valoreu des del Col·legi la realitat de les empreses catalanes, la majoria de les quals són pimes, en aquest àmbit? 

Val a dir que amb la crisi econòmica es va començar a parlar molt, i s’està parlant molt, de canviar el model productiu de la societat actual, i És clau fer-ho des de la perspectiva, tan necessària, de la sostenibilitat i la reducció de l’impacte ambiental del nostre actual sistema productiu.

La crisi econòmica passarà, amb més o menys dolor, però la crisi ambiental ha vingut per quedar-se. És en aquest punt on agafa especial rellevància el concepte de l’economia circular com una alternativa, o si més no una evolució del model existent, per a millorar en l’eficiència dels recursos, de replantejar els cicles productius -des del seu disseny fins a la disposició dels residus-, però també de revisar el nostre estil de consum.

  1. Què implica el model d’economia circular?

El model circular implica una transformació, no només econòmica, sinó també ambiental i social. Una transformació que per esdevenir realitat necessita multiplicar les xarxes de col·laboració i cooperació, en la producció i el consum. És un canvi de model que ens ha d’involucrar a tots, productors i consumidors.

Per tant, l’economia circular no és un concepte d’economistes pels economistes, sinó que és un concepte econòmic que s'interrelaciona amb la sostenibilitat, amb l'objectiu que el valor dels productes, els materials i els recursos (aigua, energia, ocupació...) es mantingui en l'economia durant el major temps possible, i que es redueixi al mínim la generació de residus.

Que això succeeixi dependrà de la nostra capacitat d’adaptació a nivell d’empreses, administracions i persones, que ens permetrà generar estalvis econòmics i millores ambientals i socials. Es tracta d'implementar una nova economia, circular -no lineal-, basada en el principi de «tancar el cicle de vida» dels productes, els serveis, els residus, els materials, l'aigua i l'energia.

Desmarcar-se de l'economia lineal -on s'extreuen els materials de la terra per fabricar els productes, usar-los i després eliminar-los-, i evolucionar cap a una economia circular -on els residus i els subproductes, del final de vida dels productes usats, entren de nou en el cicle de producció com a matèries primeres secundàries-.

Però no només això, l’economia circular també va de proximitat, de valorar els productes i serveis del territori, que més enllà del servei que ens presten o necessitat que ens cobreixen, tenen un valor social intrínsec de generació d’ocupació i, en general, un menor impacte ambiental associat. Tots i totes, ciutadans, empreses i administracions, amb les nostres accions de compra d’un producte o servei podem ajudar a enriquir el territori.

  1. Quins són els principals reptes que enfronta una pime que vol incorporar la sostenibilitat ambiental en la seva gestió? Podries explicar-nos algun exemple d’empresa que estigui aprofitant el canvi climàtic com una oportunitat?

Les pimes tenen molt a fer, i es important que es consolidi una política responsable de contractació per part de l’Administració pública, que impulsi el teixit productiu local, respecti els drets laborals i promogui l’economia social.

Una cosa que sembla de sentit comú, i que en l’actualitat ja hauria d’estar implementada a nivell d’empreses i administració, encara ara suposa una pèrdua de competitivitat de les petites i mitjanes empreses envers les grans corporacions.

Aquestes, moltes vegades sense implantació en el territori ni aportant cap benefici a la societat ni al medi ambient, son les que acaben executant les tasques perquè són més econòmiques. Però si només mirem el numero, ens estarem equivocant.

Cal tenir en consideració la internalització dels costos ambientals i socials que les petites i mitjanes empreses aporten al territori, que són claus per mantenir el teixit associatiu i la població arrelada, i des del COAMB en som ben conscients de la necessitat i importància que té.

D’exemples d’empreses que estiguin aprofitant la lluita contra el canvi climàtic com una oportunitat en trobaríem moltes, però jo no em voldria quedar amb una de sola, sinó remarcar la importància que tenen les actuacions que les empreses porten a terme per reduir el seu impacte ambiental.

 

  1. Dos anys després de l’aprovació de l’Agenda 2030, com valores el compromís de les empreses catalanes en aquest sentit? Com pot una pime incorporar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en la seva gestió?

Cada vegada mes les empreses son conscients de la importància del respecte al medi ambient, la sostenibilitat, i aquesta ja no és únicament un reclam publicitari, sinó que amb el pas del temps comença a formar part de l’ADN de moltes empreses, les quals milloren la seva competitivitat a través del seu compromís amb el medi ambient.

És per això que des del COAMB estem convençuts que el respecte al medi ambient serà un dels pilars de creació d’ocupació de les pròximes dècades, i totes les empreses hauran de fer esforços per alinear-se amb els objectius de sostenibilitat, sense descuidar la vessant social i laboral, objecte de ser de moltes pime, que tenen en els seus treballadors el principal aliat per millorar dia a dia la seva competitivitat.

Des del COAMB treballem per la defensa del medi ambient, sense descuidar la lluita contra la precarització laboral i la pèrdua de drets laborals i socials, i per això és clau que es potenciïn aspectes com el comerç just, l’impuls de la petita i mitjana empresa, el respecte al medi ambient i la conciliació familiar.

  1. El teixit empresarial català disposa de prou coneixements i incentius per avançar cap a una economia circular? 

No, actualment encara no hi ha prou coneixement i incentius, o aquests no han arribat al teixit emprestar-la català. I el coneixement de la realitat ambiental és una necessitat clau per a què tots els agents implicats (sector acadèmic, teixit empresarial, administracions i ciutadania) puguin avançar cap a l’objectiu d’una societat més sostenible, en clau d’economia circular que comentava anteriorment.

Per aquest motiu el COAMB ha creat l’Observatori Ambiental de Catalunya, on volem agrupar i generar informació de valor per posar-la a disposició dels ciutadans, el teixit empresarial, les administracions i totes les organitzacions interessades en els temes ambientals per millorar-ne el seu coneixement i difusió, sempre amb solvència i robustesa científica.

L’Observatori Ambiental de Catalunya neix amb la vocació d’esdevenir un recurs de referència a l’hora de conèixer l’estat del medi ambient de Catalunya, a nivell de recerca i a nivell de gestió.

L’Observatori vol ser un recull dels estudis i informes que es publiquen sobre el medi ambient a Catalunya, accessible de manera gratuïta a tota la ciutadania. A més, també funcionarà com a repositori d’empreses i entitats ambientals, així com de professionals del sector.

  1. Acaba de ser nombrat president del COAMB. Quins són els objectius del COAMB en relació a l’RSE per als propers anys?

Des del COAMB volem dedicar esforços i aconseguir millorar la comunicació interna i externa amb els nostres stakeholders. Tenim previst actualitzar la identificació de les nostres parts interessades i actualitzar el nostre Pla de comunicació.

Aquest any a l’assemblea anual ja vam presentar, juntament amb la memòria d’activitats i la memòria econòmica, el Balanç Social. Volem que l’any que ve el nostre reporting sigui integrat. És un dels nostres objectius.

Realitzar el Balanç Social ens ha permès detectat debilitats, com les hores de formació del personal del COAMB, que volem millorar. Ja estem treballant en el nou programa de formació dels serveis tècnics del col·legi.

Le podría interesar también

Aigües de Barcelona impulsarà un projecte d’economia circular a Sant Feliu de Llobregat

Aigües de Barcelona, empresa membre de Respon.cat, entén l’economia circular i el desenvolupament sostenible com a eixos estratègics de la seva activitat. L’economia circular és un dels elements clau del

“La estrategia empresarial debe ser el elemento determinante para diseñar el plan de acción en RSE”, en la 1ª sesión de la formación en RSE con Ramon Novell

Ramon Novell, gerente de Cafès Novell, en la primera sesión del curso de Formación en RSE para comprender el sentido empresarial de la responsabilidad social. El Programa de formación en

Càpsula de coneixement sobre “Economia circular”

Dimarts 10 d’octubre de 14 a 16.30 h Palau Macaya (Passeig de Sant Joan, Barcelona) Cal inscripció prèvia. Es demana puntualitat         El proper 10 d’octubre tindrà