Cada vegada més pimes orienten el sentit de propòsit a l’RSE per millorar la seva competitivitat empresarial

Acte RSE.Pime 22-23_grup

 • 165 pimes aposten per una gestió responsable després d’aquesta novena edició de l’RSE.Pime.
 • L’RSE.Pime és una gran oportunitat per a les empreses per desenvolupar el seu sentit del propòsit alineat amb la responsabilitat social.

Cada vegada més empreses comprenen que ja no es poden orientar únicament al benefici econòmic sinó que han de saber generar confiança a la societat a partir d’un sentit de propòsit empresarial. I les empreses petites i mitjanes, a causa de tenir majoritàriament una propietat familiar o limitada, i una major agilitat, són les primeres a avançar cap a aquest model de futur.

Aquesta ha estat una de les principals conclusions que s’ha expressat a l’acte del Programa RSE.Pime, on s’ha reconegut 15 noves pimes, que se sumen a les que han passat anteriorment per aquest programa pioner a Catalunya, i que ja són més de 165.

L’acte, que ha tingut lloc aquest dimarts 20 de juny al Palau Robert de Barcelona, ha suposat la cloenda de l’edició 2022-2023 i alhora el llançament de la nova edició, amb la convocatòria oberta fins al 21 de juliol. El Programa RSE.Pime està promogut per l’associació empresarial Respon.cat amb el suport del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració la Cambra de Comerç de Barcelona i del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya.

Una vegada més, s’ha posat en relleu el paper compromès de tantes pimes catalanes que fan d’una gestió responsable el seu model d’empresa, i que cada cop més aposten per desenvolupar un sentit de propòsit a partir de la gestió de la seva responsabilitat cap a la societat.

Acte RSE.Pime 22-23_RoviraTal com ha destacat Josep Maria Canyelles i Pastó, coordinador de Respon.cat, la societat està valorant cada cop més el paper social de les empreses i la seva capacitat per contribuir a fer un món millor, i les pimes no poden quedar al marge d’aquest moviment per elevar la responsabilitat social cap a un sentit de propòsit superior. Per això, aposten per crear valor compartit, valor econòmic i valor social.

Amb la ponència de Cristian Rovira Pardo, vicepresident del Grup Sifu i autor del llibre La Responsabilidad SocialCompetitiva” s’ha mostrat la necessitat de no entendre la responsabilitat social com bonisme. Rovira ha afirmat que “s’han de fer bé les coses fent el bé”, ja que tot el que millorar la societat o l’entorn fa créixer les organitzacions.

 

Acte RSE.Pime 22-23_UCHMaria Emília Gil Girbau, membre de la junta directiva de Respon.cat i directora de la Fundació La Unió, ha agraït el suport que rep el Programa RSE.Pime de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració del Consell de Cambres de Comerç. Gil ha subratllat la importància que les empreses tinguin una mirada cap endins per assegurar el bon funcionament i cap enfora per millorar els impactes que generen tenir en compte les persones, l’entorn, la comunitat…perquè el retorn està assegurat. La representant de Respon.cat ha afirmat que el propòsit és generar confiança i compromís.

Oriol Alcoba Malaspina, director general d’Indústria de la GeneralitatActe RSE.Pime 22-23_Alcoba de Catalunya, ha subratllat la importància de l’RSE.Pime perquè és un instrument que afavoreix que moltes pimes comencin a gestionar la seva RSE amb sentit de propòsit com a element competitiu i enfortidor del teixit empresarial. Alcoba ha afirmat que la missió no només ha de ser el Profit, sinó també el Planet i el People. El paper de les petites i mitjanes empreses és fonamental per generar impacte positiu i des del govern es vol donar suport a les organitzacions que tenen en compte la creació de valor més enllà del rendiment econòmic.

Acte RSE.Pime 22-23_CambresNarcís Bosch Andreu, director gerent del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya, també s’ha sumat a les felicitacions a les quinze empreses participants, i ha constatat un tret comú de les empreses que han participat en les nou edicions del programa: la satisfacció d’haver pres part en un procés de millora que obre la porta a la gestió de la responsabilitat social.

Acte RSE.Pime 22-23_CONVERSA

En el transcurs de l’acte, tres de les empreses de l’RSE.Pime 2022-2023 han participat en una conversa informal on s’han destacat algunes de les seves bones pràctiques i reptes de futur. Yolanda Cebrià Javierre, directora general d’Excavacions Iluro, ha posat en valor la tasca que ha realitzat durant l’acompanyament. Cebrià ha afirmat que l’RSE.Pime li ha aportat coneixement, empatia, empoderament i la certesa que ha de seguir en aquesta línia. Àngel Martínez Punzano, Chief Financial Officer de Kymos ha reconegut que ha estat la clientela que li ha exigit aquesta mirada de responsabilitat social, i això els ha obert un món d’oportunitats per millorar com a empresa que ja no poden abandonar. Òscar Enrech Baulies, director general de la Fundació Orfeó Lleidatà, ha destacat la importància del diàleg entre empreses i tercer sector, que és necessari per sumar i el resultat és que totes les parts hi guanyen.

Publicació dels 15 casos

La publicació amb els casos de les quinze pimes es podrà trobar al web de Respon.cat.

Les empreses participants en l’RSE.Pime 2022-2023 són les següents:

 • Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya
 • Concentrol
 • Confraria de Vilanova i la Geltrú
 • Curtidos Badia SAU
 • Descoberta
 • Excavacions Iluro SL
 • Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM)
 • Finques Saura SL
 • Fundació Orfeó Lleidatà
 • Gestiotic
 • Il·lustre Col·legi d’Advocats de Granollers Vallès Oriental
 • Ilerda Serveis SA
 • Kymos SL
 • Sakma Electrónica Industrial SAU
 • Your Talent side 

Convocatòria oberta edició 2023-2024

A més, durant l’acte s’ha donat a conèixer la nova edició del Programa RSE.Pime, amb el termini de divendres 21 de juliol per sol·licitar-hi la participació.

 

Respon.cat

Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya, és una associació que agrupa més d’un centenar d’empreses compromeses amb el progrés de la seva RSE i fer de Catalunya un territori socialment responsable. de sectors i dimensions molt diverses. Es va constituir el 2014 amb la voluntat de ser l’organisme empresarial de referència en RSE a Catalunya. Disposa de grups de treball, espais d’aprenentatge i de cocreació per a les empreses membres, i organitza anualment els Premis Respon.cat i el programa d’acompanyament RSE.Pime.

 

Fotos de l’acte

About author

Le podría interesar también

Últimas noticias

[Vídeo] Manifiesto de Vilanova i la Geltrú por unos Territorios Socialmente Responsables

En este vídeo clip se muestra una síntesis del Manifiesto de Vilanova i la Geltrú por unos Territorios Socialmente Responsables quetuvo lugar el 8 de junio de 2017 y que

newsletter

La sexta edición de los Premios Respon.cat, los premios de la RSE en Catalunya, tendrá lugar en Vilafranca

El próximo 10 de marzo a las 17.00h tendrá lugar el Acto de entrega de los Premios Respon.cat 2021 de reconocimiento en la RSE de Catalunya. La asociación empresarial Respon.cat

Últimas noticias

[Entrevista] Josep Maria Miranda i Susana Pascual: s’ha primat facilitar la conciliació al màxim i reduir els desplaçaments al mínim per a tota la plantilla, fins que la situació escolar es regularitzi

Recull d’entrevistes realitzades a empreses membres de Respon.cat en el el marc de col·laboració amb Corresponsables, media partner especialitzat en RSE i empresa membre de l’Associació. Aquestes entrevistes mostren algunes