Article de Respon.cat a la revista l’Auditor

Respon.cat posa en marxa "Focus de l'RSE" per a construir l'agenda local

El Col·legi s'integra al Consell social d'aquesta iniciativa empresarial

Josep Maria Canyelles i Pastó, coordinador de Respon.cat

Josep Maria Canyelles i Pastó, coordinador de Respon.cat

Fa dos anys Respon.cat engegava màquines. Es tracta d'una iniciativa empresarial que s'havia anat gestant durant anys amb la intenció d'oferir un espai de trobada per a aquelles empreses compromeses amb la responsabilitat social i que també comparteixen la voluntat d'estendre i desenvolupar aquest enfocament de gestió a Catalunya.
En aquests mesos s'han portat a terme accions destinades a les empreses membres, tant a nivell d'enfortir el lideratge ètic com de capacitar tècnicament en la gestió de l'RSE. I també s'han posat en marxa iniciatives rellevants obertes a tot el teixit empresarial, com els primers Premis Respon.cat o el programa RSE.Pime, per facilitar que més empreses petites i mitjanes es vagin incorporant a aquest compromís. És significatiu que de les 53 empreses membres actualment, un terç són grans, un terç mitjanes i un terç petites, fet que mostra la transversalitat de l'RSE dins el teixit empresarial.

Art.Josep_Maria_Canyelles_Revista_Auditor_75_Respon.catRespon.cat ha nascut per a ser l'organisme empresarial de referència en RSE a Catalunya, i com a tal, vol treballar colze a colze amb moltes altres organitzacions. Per tal de travar les aliances i fer possible el marc de col·laboració, s'han volgut establir complicitats i aprofundir en els objectius compartits, tant en el servei a les empreses com en el repte de fer de Catalunya un territori socialment responsable.
La posada en funcionament del Consell social respon a aquesta voluntat de generar un gran espai de trobada. Vint organitzacions diverses, patronals i associacions empresarials, organitzacions socials i ambientalistes, o agències especialitzades, i col·legis, entre els quals el de Censors Jurats de Comptes, integren aquest fòrum que ha de facilitar les sinergies. Les organitzacions membres del Consell social també són les que poden proposar candidats als Premis Respon.cat. I un dels projectes que es va treballar en el Consell social va ser un projecte pioner denominat Focus de l'RSE a Catalunya.
Art.Josep_Maria_Canyelles_Revista_Auditor_75_Respon.cat_2El projecte Focus és una iniciativa que pretén oferir a les empreses que operen a Catalunya una agenda de les matèries que suposen una inquietud més rellevant per a l'stakeholder comunitat, un grup d'interès complex, sovint difícil d'abordar sistemàticament en l'RSE per la multiplicitat de grups d'interès que l'integren. Aquest esforç de consens permetrà sensibilitzar les empreses amb una major focalització, convidant-les a integrar la gestió dels Focus en la seva RSE, alhora que també ha de permetre que puguin disposar d'eines i recursos com ara l'accés a bones pràctiques de referència i guies per a facilitar l'abordatge de matèries que sovint no formen part del coneixement proper de les empreses.
Per exemple, un dels Focus identificats fou la gestió ètica amb especial èmfasi en la lluita activa contra la corrupció, matèria que ja va impulsar la col·laboració de Respon.cat amb el Col·legi en la jornada que va tenir lloc al març del 2015. En el mateix sentit, mostrem la intenció de col·laborar en les organitzacions que ajuden a desenvolupar esdeveniments i recursos que abordin algun dels Focus.
Disposar d’una agenda de l’RSE local, amb els focus identificats, permet convidar les empreses que operen al territori a integrar-los en la seva RSE. Aquest projecte és pioner i pot ser un element facilitador de la gestió de l'RSE, amb un major alineament amb les inquietuds de la societat.
Al costat del projecte Focus, Respon.cat també ha assumit el foment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, que marquen l'agenda global per als propers 15 anys. Totes dues iniciatives suposaran l'organització d'espais de treball per a cada contingut, que estan oberts a totes les empreses interessades. Amb el foment i desenvolupament de polítiques públiques, Respon.cat és mostra com un agent compromès en el desenvolupament sostenible i no solament com un club al servei de les organitzacions membres.
Per descomptat, el fet de proposar a les empreses catalanes que considerin els Focus locals i els ODS globals aporta simplificació la gestió de l'RSE però no l'eximeix d'una metodologia que requereix que, en primer lloc, l'empresa comprengui el seu context singular de sostenibilitat i faci front a aquelles responsabilitats que són inherents a la seva activitat.
Hem començat amb molta il·lusió perquè Respon.cat és una iniciativa que feia falta. L’hem definit com un projecte de país vinculat a la competitivitat sostenible. Pretenem fer un salt qualitatiu i quantitatiu de l’RSE a Catalunya i ara tenim el repte de fomentar que moltes més empreses se sumin a aquest sentit de compromís, i entenguin que en sortiran beneficiades perquè la responsabilitat social és bona per a la societat i per a l’entorn, però també és altament positiva per a la pròpia organització.

About author

Le podría interesar también

Sin categorizar

Catalunya Futur Verd. Cicle de tres jornades de debat i reflexió

Un compromís vintcentista per a una nova territorialitat, cap a un nou model de desenvolupament basat en l’eficiència ambiental, una estratègia de país per fer compatible la vocació global amb

Sin categorizar

La Reforma Horària celebra la 4a Setmana del Horaris

La Setmana dels Horaris se celebrarà del 12 al 18 de juny d’enguany. La Setmana dels Horaris és un espai per plantejar alternatives a la ciutadania, el teixit productiu i

Sin categorizar

Hem col·laborat en el Pitching solidari

Empreses membres de Respon.cat han col·laborat en el Pitching solidari del Marketplace Persones amb perfil expert en comunicació han valorat les presentacions de projectes per part d’entitats socials Podeu veure