Marta Subirà: la nova Llei de canvi climàtic fa Catalunya pionera a nivell internacional

Respon.cat entrevista Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat del Govern

Marta-S

  • La Llei de canvi climàtic situa Catalunya en una posició pionera en l’àmbit internacional i pretén que siguem un país neutre en emissions de Gasos d'Efecte Hivernacle.
  • Proposa a les empreses que facin una auditoria interna sobre l’impacte de la seva activitat en matèria de canvi climàtic. També cerca sensibilitzar la ciutadania involucrar a tots els actors de la societat.
  • Els Premis Respon.cat posen de relleu que Catalunya és un país molt innovador i són valuosos perquè cada vegada siguin més les empreses i organitzacions compromeses.

 

 

 

 

 

El 28 de juliol passat el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei de canvi climàtic amb un ampli suport. La finalitat de la Llei és reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) i afavorir la transició cap a una economia neutra en emissions. Més concretament, la iniciativa estableix mesures encaminades a mitigar el canvi climàtic i a adaptar-s’hi, defineix el model de governança de l’Administració pública amb relació a aquest fenomen i regula alguns impostos com a instrument per actuar-hi en contra. La Llei proposa, de fet, la creació de dos nous impostos, sobre les activitats econòmiques que generen diòxid de carboni i sobre les emissions portuàries de grans vaixells.

Pel que fa a la mitigació del canvi climàtic estableix unes fites de reducció d'emissions de GEH que afavoriran la transició de Catalunya cap a un model de desenvolupament sostenible. Determina, a més, que el país es compromet a assolir l'objectiu de reducció de les emissions de GEH del 40% per al 2030, del 65% per al 2040 i del 100% per al 2050. L'aprovació de la Llei va comptar amb 122 vots a favor de tots els grups de la Cambra a banda de les 11 abstencions del PPC.

Amb motiu de la seva participació en el Jurat dels Premis Respon.cat, hem tingut l’oportunitat d’entrevistar la Secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Marta Subirà, per parlar sobre la nova Llei de canvi climàtic i el paper de les empreses catalanes en el nou escenari.

 

Quins objectius es pretenen amb aquesta nova Llei de canvi climàtic aprovada pel Parlament de Catalunya el passat 28 de juliol de 2017?

El principal objectiu és que Catalunya esdevingui un país amb emissions zero de GEH. Si més no, com som conscients que esEntrevista_Marta_Subira_Respon.cat tracta d’un objectiu difícil d’assolir, preferim parlar d’un país neutre en emissions de GEH, en el sentit que hi haurà emissions que no podrem evitar però comptarem amb mesures per compensar-les. Per tant, un altre objectiu és impulsar accions de mitigació. Sabem que hi ha una sèrie d’efectes del canvi climàtic que són difícilment reversibles, de manera que el país ha d’adaptar-se a la nova situació per a ser-hi menys vulnerable.

La Llei també cerca sensibilitzar i educar la ciutadania; promoure que el ciutadà conegui quines són les causes, els efectes i les accions que, com a país, podem dur a terme per adaptar-nos a aquesta situació; les accions que podem impulsar per mitigar-ne les causes i els efectes.

Finalment, la Llei té com a darrer objectiu involucrar a tots els actors de la societat. La lluita contra el canvi climàtic no és una tasca exclusiva dels poders públics i dels governs. Tots i cadascun de nosaltres, organitzacions empresarials, ciutadans a títol individual, famílies... tots podem fer alguna cosa per contribuir a aquesta lluita, que és una lluita global.

Quin paper té cada actor, empreses, administració i ciutadans, en aquest escenari?

L’Administració té una funció legislativa, com s’ha demostrat amb l’aprovació d’aquesta llei i d’altres normatives. Així com també la funció d’impulsar iniciatives que involucrin el sector privat. Per la seva banda, les empreses han de definir i tenir present quin és el seu paper, en funció de la seva activitat, de l’ús que fan dels recursos naturals emprats en els processos productius, en funció de com gestionen la mobilitat, els residus, etc. El que des de la Generalitat els proposem és que duguin a terme una auditoria interna sobre l’impacte de la seva activitat en matèria de canvi climàtic. Un cop realitzada l’auditoria, haurien de crear plans d’acció de mitigació que evidenciïn en quins àmbits són vulnerables, en quins àmbits han d’aprendre a adaptar-se i en quins estan fent una gestió ambientalment responsable.

Una eina clau, tant per a les empreses com per a les famílies, és la petjada de carboni. És fonamental que, quan comprem un producte, siguem conscients de quin és el recorregut que ha realitzat des del seu lloc d’origen. Així, sempre és millor comprar productes de proximitat.

En l’àmbit familiar, cal entendre que totes les accions de consum tenen un impacte ambiental. Per tant, decisions petites com ara la il·luminació de la llar, anar cap a una mobilitat híbrida o elèctrica, mirar de reparar els electrodomèstics en lloc de comprar-ne de nous, són fonamentals i contribueixen a reduir els GEH.

Com queda situada Catalunya en el context internacional en matèria ambiental?

Catalunya se situa en una posició realment pionera en l’àmbit internacional, sobretot entre els països del Sud d’Europa. La Llei catalana de canvi climàtic és la primera llei de l’Estat espanyol i de tot el Sud d’Europa. Cal tenir en compte també, que les lleis de canvi climàtic a nivell mundial es poden comptar amb els dits de les dues mans.

Un referent clar per a la Llei catalana ha estat la Llei britànica, la UK Climate Act, i és que el món anglosaxó ha estat, sens dubte, des de fa anys, capdavanter en aquest àmbit. Fa temps, però, que Catalunya juga un paper rellevant en el marc internacional. Catalunya sempre ha participat en les Cimeres pel canvi climàtic, i copresideix una organització anomenada The Climate Group, a través de la qual s’intenta mostrar al món el nostre compromís amb el medi ambient i la sostenibilitat.

Com es valora la participació del Departament de Medi Ambient en els Premis Respon.cat en tant que component del jurat en la categoria de programa ambiental de col·laboració?

Per a nosaltres és una satisfacció poder ser part del Jurat. Aprenem moltíssim i descobrim empreses i organitzacions que estan fent una feina extraordinària. Malauradament en podem premiar només una cada any, però ens quedem amb ganes de premiar-ne d’altres. Iniciatives com aquesta demostren que Catalunya és un país molt vital, molt innovador, que està fent molta feina. Considerem que el fet que existeixin uns premis que posen de relleu aquesta empenta i la mostren al conjunt del país és realment valuós perquè cada vegada siguin més les empreses i organitzacions que s’hi sumin.

 

 

 

Le podría interesar también

Últimas noticias

#ODS Objetivo 4: Garantizar una educación inclusiva, equitativa y de calidad y promover oportunidades de aprendizaje durante toda la vida para todos

“Garantizar una educación inclusiva, equitativa y de calidad y promover oportunidades de aprendizaje durante toda la vida para todos” es el cuarto de los 17 Objetivos de Desarrollo Sostenible (ODS) aprobados

Sin categorizar

Entra en vigor la nova normativa sobre compra pública verda

La setmana passada entraven en vigor en l’àmbit de la UE noves regles en matèria de compra pública que permetran a les administracions prioritzar els requisits mediambientals.Les directives de 2014

Sin categorizar

El I Congrés Iberoamericà de Voluntariat Corporatiu arribarà a Barcelona

El I Congrés Iberoamericà de Voluntariat Corporatiu és un esdeveniment únic de trobada entre empreses, ONG i institucions públiques de tots dos costats de l’Atlàntic per debatre i avançar les