Càpsula de coneixement sobre “Economia circular”

Economia_Circular_Focus_Respon.cat

 • Dimarts 10 d’octubre de 14 a 16.30 h
 • Palau Macaya (Passeig de Sant Joan, Barcelona)
 • Cal inscripció prèvia. Es demana puntualitat

 

 

 

 

El proper 10 d’octubre tindrà lloc una nova càpsula de coneixement com les que Respon.cat ja va oferir l’any passat. En aquesta ocasió el tema estarà centrat en l’economia circular i com les empreses poden integrar-la.

Aquesta sessió forma part d’un cicle de quatre càpsules de coneixement, que tindrà continuïtat el 7 de novembre, coincidint amb les sessions matinals del programa RSE.Pime. Aquestes sessions de tarda són obertes al públic en general, amb una limitació d’assistència segons capacitat.

L’horari de la sessió correspon al compromís de Respon.cat per adequar el seu funcionament als criteris de la reforma horària. Per això, la sessió començarà a les dues de la tarda, cosa que permetrà acabar a dos quarts de cinc.

Participants a la càpsula:

 • Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat
 • Josep Planas,
 Departament de Territori i Sostenibilitat, Generalitat de Catalunya
 • Lorena Jurado, Consell General de Cambres de Comerç de Catalunya
 • Gabriel Blejman, Lavola
 • Alfredo Balmaceda, Zicla

El repte de l’economia circular

Els recursos naturals que produeix el planeta per abastir els sistemes productius o de consum són limitats. La previsió de població, i per tant de consumidors, previstos per a l'any 2050 és que s'arribi als 9.100 M de persones. El sistema productiu actual d'usar i tirar es manifesta inviable per a produir i satisfer les necessitats del conjunt de la població a venir.

L'economia circular es l'estratègia que es planteja per a no col·lapsar el sistema i fer front a aquests dos reptes de futur: garantir els recursos necessaris per poder continuar abastint el total de la població.

L'economia circular té per objecte reduir tant el consum dels recursos com la producció de residus tancant el bucle o flux de recursos utilitzats. Es focalitza en el seu cicle i planteja un model basat en la reducció, reutilització, reparació, remanufacturació, i reciclatge dels materials que hi intervenen.

La Comissió Europea ha aprovat recentment el Paquet d'Economia Circular amb un finançament de 650 + 5.500 milions EUR del programa H2020 més Fons estructurals. Les principals línies de treball que proposa són:

 • Normes de qualitat per a les matèries primeres secundàries
 • Ecodisseny per promoure l’estalvi, reparabilitat, durabilitat i reciclabilitat
 • Reconeixement adobs orgànics basats en residus i reforçament dels bionutrients.
 • Estratègia per al plàstic que faciliti la reciclabilitat i la biodegradabilitat, i minimitzi les substàncies perilloses en els plàstics i la brossa marina.
 • Impuls de mesures de reutilització de les aigua residuals.

Per això, en el marc del projecte Focus s'han prioritzat aquests aspectes:

FocusRSE_CapitalHuma_Respon.cat

 

La UE, i Catalunya en particular, és deficitària en recursos i importadora neta. Fer els sistemes productius més eficients en l'ús de recursos i millorar la gestió dels residus produïts per tal de reintroduir-los en el sistema productiu de nou la fan més autònoma i competitiva.

 

L'economia circular, tancar el cercle de l'ús dels recursos, és la clau per a la competitivitat i el futur de les empreses. La disminució del consum de recursos  i la preservació de la biodiversitat és un repte global que va més enllà de les fronteres i al qual la RSE es compromet. 

ODS relacionats

Durant la sessió també s’abordaran els Objectius de Desenvolupament Sostenible relacionats amb aquest Focus:

ODS_economia_singular

 

About author

Le podría interesar también

Sin categorizar

Fòrum directiu Responsabilitat fiscal

Aquest proper dijous 18 de setembre tindrà lloc el primer Fòrum directiu de Respon.cat, a les 16’30 a l’Auditori de la Cambra de Comerç de Barcelona En aquesta primera trobada

Últimas noticias

#ODS Objetivo 2: Poner fin al hambre, lograr la seguridad alimentaria y la mejora de la nutrición y promover la agricultura sostenible

“Poner fin al hambre, lograr la seguridad alimentaria y la mejora de la nutrición y promover la agricultura sostenible” es el segundo de los 17 Objectivos de Desarrollo Sostenible (ODS) aprobados por

Sin categorizar

La cinquena edició dels Premis de la Responsabilitat social de Catalunya reconeix sis empreses catalanes, un territori i una persona

Hospital Plató i Grup Alba guanyen els Premis Respon.cat 2020 a la trajectòria del compromís en responsabilitat social empresarial. El Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les comarques gironines,