Contra el malbaratament alimentari: Menjar samarità

ODS_Objectius_Desenvolupament_Sostenible_Respon.cat_SDG_Icons_CAT-01-02
Cohesio_Social_Focus_Respon.cat

 

[Article] Menjar samarità

de Carina Farreras
La paradoxa que es dóna en els nostres temps és la següent: persones que passen gana d’una banda; menjar que es llença, de l’altra. Quan passa el camió de les escombra­ries per recollir els desaprofitaments que ha deixat l’escola, els alumnes han arribat ja a casa. Un de cada quatre viu en llars pobres, amb pares preocupats perquè no saben si aconseguiran menjar per a aquesta –i cada– nit. Amb les escombraries escolars se’n va el sobrant del dinar que no ha estat consumit aquell dia. Pasta, ver­dura, llegum, pollastre, carn, peix... etcètera. Racions d’aliments cuinats, saborosos, nutritius, equilibrats, reaprofitables a un cost energètic mínim per l’usuari final.
Totes les escoles cuinen per sobre del que acaben menjant els seus comensals: per si una safata cau, per si hi ha més repeticions, per si s’hi apunta algun professor no previst inesperadament, per si ve inspecció... Resultaria temerari donar un xifra de l’excedent global a les escoles de Catalunya. Aquesta xifra depèn de variables com l’eficiència de la cuina o la mida del menjador. S’estima que a petites escoles d’un centenar d’alumnes podrien quedar per consumir entre dues i cinc ra­cions diàries de mitjana. Si el centre augmenta a 200 nens, podria arribar a 5 o 7 racions. En escoles que tenen més d’un miler de nens estaríem parlant de 30 o 40 ra­cions al dia. Es tracta de mitjanes, i en alguns centres l’excedent és més gran que en d’altres. Hi cal afegir els testimonis, les mostres obligatòries que exigeix la inspecció per fer anàlisi. Però no hi ha dades generals sobre les escoles, i com que no n’hi ha, no existeixen, i resulta difícil actuar sobre el que no existeix.[llegir més]
Font: www.lavanguardia.com

About author

Le podría interesar también

Sin categorizar

Empreses responsables, article de Lozano i Castiñeira al Punt Avui

“Empreses responsables” és el títol de l’article de Lozano i Castiñeira publicat pel Punt Avui. L’article destaca el paper de les empreses per construir un entorn empresarial més responsable i

Sin categorizar

Fòrum directiu: Reforma horària

16’30 a 19’00 SOLS PER A MEMBRES DE RESPONT.CAT Convidats: Fabian Mohedano, promotor Ara és l’Hora, i Salvador Cardús, sociòleg El temps de treball és l’eix sobre el qual s’organitza

Sin categorizar

[Entrevista] Manel Batet: tots els nous productes no es conceben d’una altra manera que no sigui sota un prisma de sostenibilitat dels envasos i embalatges i la matèria primera orgànica

Recull d’entrevistes realitzades a empreses membres de Respon.cat en el el marc de col·laboració amb Corresponsables, media partner especialitzat en RSE i empresa membre de l’Associació. Aquestes entrevistes mostren algunes