ESTEVE és entrevistada per Corresponsables amb motiu dels Premis Respon.cat 2016

rse-ods-entrevista-esteve

  • Amb motiu del Premis Respon.cat 2016, ESTEVE ha estat entrevistada per Corresponsables.
  • ESTEVE va rebre el Reconeixement Respon.cat al programa empresarial de voluntariat.

 

 

 

 

"Hem d'estar tots alineats per aconseguir un món millor"

2017 és un any de grans avenços per ESTEVE. La companyia està treballant per vincular la seva estratègia de sostenibilitat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. A més, s'està estenent el seu Codi Ètic i el seu marc de compliment a nivell internacional i el seu programa de voluntariat corporatiu està guanyant cada vegada més adeptes entre els seus empleats. Totes aquestes novetats ens les explica Mireia Marimón, responsable d'RSC d'ESTEVE.

Entrevista a Mireia Marimon, responsable d'RSC d'ESTEVE

Fa uns mesos vau ser reconeguts per Respon.cat per les vostres bones pràctiques en matèria de voluntariat corporatiu. Com es desenvolupa aquest voluntariat a Esteve?
En Esteve el compromís amb el voluntariat és una cosa que ens acompanya des de fa més de deu anys. A la dècada dels 2000 ja fèiem col·laboracions puntuals amb el Banc dels Aliments, jornades de restauració ambiental i un altre tipus d'accions que tenien molt bona acollida per part dels empleats.

Va ser a partir del 2011 quan, en plena crisi econòmica, els propis empleats de la companyia van comentar que volien involucrar-se més en iniciatives d'acció social. I en aquest moment, des del departament de RSC, ens responsabilitzem d'impulsar i coordinar el voluntariat corporatiu dins de la companyia.

En aquests més de deu anys com ha evolucionat el voluntariat a ESTEVE?

El 2011 vam muntar un Programa de Voluntariat Corporatiu amb entitats amb les que ja teníem una relació, com ara el Banc d'Aliments o Fundació Acció Natura, duent a terme accions molt properes als nostres centres. Des de llavors, ha crescut el nombre de voluntaris i hem reenfocat les nostres accions per aportar més valor i escollir aquelles més atractives per als nostres empleats.

El nostre programa de voluntariat corporatiu d'ESTEVE està focalitzat en tres eixos: accés a la salut, integració laboral i preservació del medi ambient. Estem molt contents amb els resultats perquè, només l'any passat, el nombre de voluntaris es va doblar respecte anys anteriors.

Es involucren més els treballadors?

Sí, sobretot també pel fet de fer-los participar i preguntar-los sobre quin tipus de voluntariat i accions els agrada més. L'any passat 232 persones van participar en accions de voluntariat presencials i en el marc del nostre programa saludable d'exercici físic 'Mou-te', també van participar 191 treballadors. A més, amb el suport dels nostres voluntaris, vam aconseguir donar 1,6 tones de roba i 12,1 tones d'aliments.
Noteu alguna millora en els treballadors que participen en accions de voluntariat corporatiu?

Sí, jo crec que el voluntariat els ajuda a sentir-se millor i a desenvolupar les seves competències, especialment en programes més a llarg termini (programes de mentoria). Quan s'involucren, desenvolupem l'empatia, el treball en equip, el lideratge i el desenvolupament dels altres. Al final, el voluntariat és un win-win: ajudes als altres i ells t'ajuden a créixer a tu com a persona.

Crec que també té impacte en tenir col·laboradors més compromesos i motivats. Els nostres voluntaris ens comenten que se senten orgullosos de pertànyer a una empresa que els facilita fer accions de voluntariat.

Quins reptes us queden llavors en matèria de voluntariat?

La gent que hi participa, repeteix. Llavors, el repte ara és seguir captant nous voluntaris. Per aconseguir-ho hem de fer coses noves. És a dir, per animar als que encara no han participat en els nostres programes de voluntariat, hem de proposar iniciatives que cobreixin altres necessitats i siguin més atractives per a ells.

Pel que fa a la vostra relació amb els grups d'interès, com promoveu l'RSE?

Des que el 2006 es creés l'àrea de Sostenibilitat i el departament de RSC, cada any fem una anàlisi de materialitat per obtenir inputs dels nostres stakeholders a través d'enquestes o focus group, i així vam detectar el que els interessa per donar-los resposta.

Des del departament de RSC el que fem és actuar com a coordinador o impulsor dins de la companyia. És un departament transversal que col·labora amb la resta d'àrees d'ESTEVE pel que està en contacte amb tots els Responsables dels Grups d'Interès. Això és una cosa que ens permet detectar les noves necessitats i exigències que puguin sorgir.

Per posar-vos un exemple, conjuntament amb els equips de prevenció i Recursos Humans hem detectat la necessitat de realitzar més accions de promoció de la salut en el treball, a més de les que ja s'estan duent a terme de vigilància de la salut. En aquest sentit, estem impulsant més accions alineades amb la creació d'hàbits saludables d'alimentació, exercici físic, tabaquisme, gestió de l'estrès, etc i certificar-nos com una empresa saludable. Al final, quan gestiones de manera socialment responsable, et anticipes i treballes proactivament en qüestions que potser en un futur serà obligatori gestionar.

Una novetat que ha sorgit fa poc més d'un any són els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Com els està afrontant ESTEVE?

En 2016, el Consell d'Administració va aprovar la política de Responsabilitat Social Corporativa, la qual tenim vinculada amb els ODS. Ja fèiem RSC però aquesta política ha servit per, d'alguna manera, formalitzar tot el que veníem fent en uns compromisos concrets. En aquest sentit, estem vinculant l'estratègia de sostenibilitat d'ESTEVE amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Per exemple, els nostres programes de compromís amb la societat estan alineats amb l'ODS 3 (salut i benestar), amb l'ODS 8 (treball decent i creixement econòmic) i amb l'ODS 13 (Canvi climátco).

Ja que has introduït el tema ambiental i respecte al canvi climàtic, compteu amb algunes accions o iniciatives per reduir el vostre impacte ambiental?

ESTEVE aposta per la lluita contra el canvi climàtic, amb mesures de eficiciencia energètica, per reduir les nostres emissions de CO2 i amb la incorporació de l'ús i producció d'energies renovables. En 2016 el 100% de l'energia que vam contractar a les nostres plantes d'Espanya és energia verda o provinent de fonts renovables. Cal destacar l'entrada en funcionament de la planta fotovoltaica per l'autoconsum de 5.000 m2 de plaques solars a la coberta de la fàbrica Martorelles, per la qual ens van donar el premi SIGRE a la millor iniciativa mediambiental del sector farmacèutic.

A més, per continuar amb aquest compromís de reducció d'emissions, a la fi del 2016 ens hem adherit als acords voluntaris de reducció d'emissions de la Generalitat i del Govern d'Espanya.

Comentaves que esteu treballant en l'estratègia de sostenibilitat. En aquest sentit, la comunicació és un pilar bàsic. Com creus que ha de ser la comunicació responsable i cap a on hem d'anar?

Una de les coses més importants en la comunicació responsable és que sigui constant, transparent i equilibrada. De fet, aquests són alguns dels principis de les Memòries de Sostenibilitat que, a més de buscar la transparència, han de ser equilibrades i constants amb la informació que contenen.

D'altra banda, de vegades hi ha la sensació que el que comuniques no arriba bé a la gent. I llavors em pregunto que potser hem d'apostar per una comunicació més propera i senzilla, sense utilitzar tantes paraules tècniques, perquè tingui més repercussió i arribi més fàcilment.

Creus que els ODS arribaran fàcilment a la ciutadania?
Jo crec que sí, estan definits de forma molt gràfica, amb un llenguatge relativament senzill sobre quins són els reptes que tenim com a societat i, a més, crec que estan tenint més repercussió que els Objectius del Mil·lenni, tant a nivell d'empreses, com a nivell de societat. Això és positiu, ja que realment cal anar a una agenda comuna a nivell mundial.

Si els mitjans també parlen d'RSE, sostenibilitat i ODS serà més fàcil arribar a la ciutadania. Potser aquest és el repte, involucrar els mitjans de comunicació.
Sí, però també és veritat que cada vegada hi ha més mitjans que parlen sobre aquests temes. I és molt important perquè com més informació hi hagi, més gent estarà conscienciada sobre les prioritats del planeta per 2030. I en això ens hem de enfocar, hem d'estar tots alineats per aconseguir un món millor.

Ja finalment, quins projectes o reptes esteu treballant a curt termini?

En matèria de bon govern, estem treballant per estendre el Codi Ètic i el seu marc de compliment a nivell internacional.

En acció social i voluntariat corporatiu, estem creant uns criteris per poder donar suport a les propostes dels empleats ja estan col·laborant com a voluntaris. A més, per descomptat, també volem promoure un voluntariat de més impacte, innovació social i co-creació.

A nivell de compres responsables hem iniciat un projecte d'avaluació de proveïdors en sostenibilitat. Fins ara el nostre enfocament estava més centrat en la prevenció de riscos laborals i medi ambient i ara volem anar a un enfocament més global de sostenibilitat (sistemes de gestió, gestió ètica, gestió de riscos, laboral i drets humans, compromís social extern, medi ambient , avaluació dels seus propis proveïdors, etc ...).

Font: www.corresponsables.com

Le podría interesar también

El dia 8 de maig es presenta Copersona, un nou model de Coresponsabilitat Social

  El dia 8 de maig es presenta Copersona en la Jornada sobre la Coresponsabilitat Social organitzada per FIDEM i MATERS. Respon.cat col·labora en aquesta Jornada en el marc del conveni signat

[VÍDEO] Respon.cat debat a El Punt Avui TV sobre l’RSE i les persones

  Respon.cat ha estat present en el debat sobre innovació, productivitat i persones que ha tingut lloc a El Punt Avui TV, dins el programa L’Illa de Robinson presentat per

TERSA obté la certificació ISO 50001 d’eficiència energètica

TERSA, empresa membre de Respon.cat, obté la certificació ISO 50001, que acredita que disposa d’un sistema de gestió de l’energia basat en criteris deficiència. L’acreditació fa referència a la planta