[Article #TSR] Una veritable responsabilitat social

 

TSR_capçalera_blog_Respon.cat

 

PereTarres_JoseCarlos_HermidaJosé Carlos Hermida 

Director de Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés 

 

 

 

Una veritable responsabilitat social

La responsabilitat social, ja sigui denominada corporativa, empresarial o mitjançant qualsevol altra accepció, ha esdevingut en l’última dècada la bandera de tota aquella empresa, organisme, associació o organització, que desenvolupa o vol desenvolupar un model “responsable” d’activitat, que podríem definir com respectuós. Aquest model de respecte hi és, o hi hauria de ser, a tots els àmbits de l’activitat. Així, segons el marc conceptual que es vulgui utilitzar i el tipus d’activitat, es pot parlar d’un abast “a tota la cadena de valor”, “amb el conjunt dels grups d’interès”, “integrat al model de negoci”, “econòmic, social i mediambiental”, “aigües amunt i avall del procés productiu”, etc.

En qualsevol de les accepcions o marcs conceptuals però, aquesta responsabilitat ha de suposar un respecte pels territoris on es produeix l’activitat responsable, i això vol dir respecte per la legalitat vigent, les institucions, la cultura, el medi ambient, i especialment respecte per les persones que viuen en aquest territori (treballin per a la mateixa entitat o no).

Si la responsabilitat és un exercici respectuós, un dels punts clau hauria de ser el de construir plegats una societat més justa, igualitària i accessible per a tothom, posant a la disposició d’aquesta les capacitats, experteses i recursos que les entitats responsables tenen al seu abast. És per això, que no tindria sentit aquest exercici com una aportació amb un inici i un final, puntual en el temps i amb gran impacte estàtic, sinó que suposi un impacte transformador de l’entorn.

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible, adoptats el 25 de setembre de 2015 pels líders mundials amb l’objectiu d’eradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a l’ésser humà, i ara amb molt de ressò, suposen un repte que tan sols serà assolible si s’actua a nivell local. D’altra banda, és fonamental que la responsabilitat vagi més enllà de la rendició de comptes, la transparència, o la revisió de models de comunicació per tal d’encaixar aquest concepte que ja és condició sine qua non per a un correcte posicionament.

És per això que a l’hora de definir estratègies de responsabilitat social, accions a la comunitat i al territori, relació amb grups d’interès, etc., és desitjable per una banda, que l’entitat sigui respectuosa als diferents àmbits de l’exercici de la seva activitat i, per altra, que les accions que realitzi en el marc d’aquesta responsabilitat suposin una aportació de llarg recorregut, transformadora i creativa (de millors realitats) i on l’opinió dels beneficiaris compti.

En aquest sentit, la cocreació és un concepte cada vegada més en ús, que hauria de suposar que a l’hora de definir models de responsabilitat i accions derivades d’aquests, es tingui en compte per a la seva definició el context i les necessitats reals de l’objecte de les mateixes. Els processos participatius i d’inclusió de grups d’interès en la definició i avaluació de polítiques, actuacions o estratègies, són pràctiques molt recomanables, així com la suma d’esforços entre entitats públiques, privades, associacions, etc. que puguin aportar sobre el tema en qüestió, o ja estiguin treballant-hi de forma prèvia. Aquesta cocreació permet que aquests models, actuacions i polítiques suposin realment un apoderament de les comunitats i una millora del sistema, allà on és veritablement necessari i on els resultats suposen un pas endavant. És aquí on la cocreació realment té sentit, i on la responsabilitat social es mostra com un acte de respecte amb la gent i per l’entorn en el seu conjunt. Podríem adoptar el concepte de Responsabilitat Social Cocreativa, però potser ja existeix i en qualsevol cas, seria una altra paraula a sumar on ja n’hi ha masses per a dir el mateix, i allò realment important és fer-ho realitat.

La Fundació Pere Tarrés fa 60 anys que treballa per a la millora social dels sectors més vulnerables de la societat. Des de Consultoria i Estudis fem ús d’aquest coneixement de la realitat social i d’un equip expert en assessorament, planificació estratègica i operativa, avaluació i gestió de serveis, per a acompanyar i donar suport a entitats socials, empreses i organismes públics en el desenvolupament de la seva activitat, aterrant les seves polítiques i estratègies a la realitat que coneixem en el desenvolupament de la nostra activitat.

Aquest article ha esta prèviament publicat al blog de la Fundació Pere Tarrés

-

 

La Fundació Pere Tarrés, amb més de 50 anys d'existència, és una organització no lucrativa d'acció social i educativa, dedicada a la promoció de l'educació en el temps lliure, el voluntariat, la millora de la intervenció social i l'enfortiment del teixit associatiu. Amb el temps la seva acció s'ha ampliat a altres àmbits de l'acció social com ara la formació, la recerca i la gestió.

Com un exercici de transparència i rendició de comptes, la Fundació està sotmesa a diferents controls i auditories i disposa de codis i polítiques de gestió per a garantir la sostenibilitat, la transparència, l'ètica i la qualitat del seu projecte. Així mateix, vetlla per transmetre els seus valors i missió en les activitats del dia a dia, reforçant espais participatius i d'intercanvi i desenvolupa la seva activitat mantenint una coherència entre l’ús dels recursos i la sostenibilitat ambiental.

 

TSR+10Algunes persones i organitzacions participants al Seminari TSR+10, que tindrà lloc el 8 de juny a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, han volgut compartir amb els altres participants i de manera oberta a totes les persones interessades en l’RSE i en el desenvolupament de Territoris Socialment Responsables, una reflexió sintètica sobre el seu punt de vista, sobre alguna acció que porten a terme, sobre alguna proposta… Aquest espai d’aportacions està obert a altres organitzacions que, encara que no participin al Seminari, vulguin contribuir a publicar alguna reflexió vinculada de manera molt sintètica.

TSR_agrupats_Respon.cat

Le podría interesar también

Entrevista a Roser Fernández en el Dia Mundial de la Salut Mental

Entrevista a Roser Fernández, directora general de La Unió, associació d’entitats sanitàries i socials i membre de Respon.cat, amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental. Roser Fernández afirma que

Respon.cat aborda com fer de Catalunya un país socialment responsable. Inscripció oberta

Respon.cat us convida a un esdeveniment singular sobre Territoris Socialment Responsable el 8 de juny. L’acte és obert i tindrà lloc després d’un seminari matinal per a 100 persones, amb el

Obra Social Sant Joan de Déu, mobilització ciutadana solidària

La Magic Line s’ha convertit en una gran mobilització ciutadana solidària i en la nostra activitat de referència. Gràcies a la Magic Line un miler d’equips d’escoles, empreses, entitats, amics