La diversitat cultural és una realitat i una riquesa enorme que s’ha aprofitar, per Gerard Segú

  • Amb motiu del Dia mundial de la Diversitat Cultural pel Diàleg i el Desenvolupament, entrevistem al director del Centre UNESCO de Catalunya - UNESCOCAT, Gerard Segú.
  • UNESCOCAT és membre del Consell Social de Respon.cat
  • Segú afirma que “la creixent aposta de les organitzacions per l'RSC demostra que avancem i que el valor afegit que té per una empresa el seu compromís amb la societat es va considerant més important."

 

 

ENTREVISTA

  • Des d’UNESCOCAT heu treballat en profunditat com promoure l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) des de l’educació. Què poden fer les empreses? 

L’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible que promou l’ONU són una agenda global, d’amplíssim consens i que interpel·la totes les societats i tots els seus actors. Precisament per això és un pilar en l’acció del conjunt del Sistema de Nacions Unides, on és un tema transversal que impregna actualment tota la feina que fa l’ONU.

UNESCOCAT, com a entitat que treballa precisament per promoure a Catalunya els programes i propostes de la UNESCO i del conjunt de l’ONU, ens sentim plenament identificats amb aquests Objectius i els veiem com una oportunitat (i una necessitat) per a la construcció d’un món millor i sostenible.

Actualment, una de les línies de treball en què estem més implicats és en la transformació de l’educació i, efectivament, una de les grans iniciatives en què treballem intensament té per objectiu promoure la integració dels ODS als centres educatius a través de metodologies de treball globalitzat. La pròpia UNESCO ha generat discurs en aquest sentit, associant el treball educatiu dels ODS amb la transformació de l’educació i nosaltres estem desenvolupant una proposta que serà pionera en el doble objectiu de transmetre els ODS a les generacions més joves a través de l’educació i, alhora, evolucionar cap a un model educatiu avançat.

Precisament com que l’Agenda 2030 i els ODS interpel·len tots els àmbits de la societat i a tots els països del món, una part necessària en l’assoliment dels ODS és el teixit empresarial. Diversos dels Objectius l’interpel·len directament (el 8, el 9 o el 12), però en realitat tots ells són tan transversals i interdependents que les empreses tenen incidència i un paper necessari en tots els 17 ODS.

El primer que cal és que l’Agenda 2030 i els ODS siguin coneguts arreu, també a les empreses. Si es coneixen i es comprèn el que ens proposen i la seva importància, estarem més aprop de la implicació en el seu assoliment. Estic segur que en l’àmbit de les empreses aquest camí és l’opció. Cada empresa podrà trobar la seva manera d’adaptar la seva activitat i objectius per fer la seva aportació, i aquesta serà la seva valuosa contribució per fer front als enormes reptes als quals ens enfrontem al conjunt i cada racó del planeta.

  • Aprofitant que el 5 de maig és el Dia Mundial de la Diversitat Cultural per al Diàleg i el Desenvolupament, com vincularies Agenda 2030, diversitat cultural i empresa?

L’Agenda 2030 ha permès configurar un escenari d’amplíssim consens internacional que ens deixa molt clar que el món té uns reptes enormes per poder ser sostenible i construir un futur millor. També ens diu que tots aquests reptes i els objectius que es plantegen per superar-los s’han de treballar en paral·lel, sense oblidar que un desenvolupament sostenible requereix dels avanços en tots els fronts per ser real i complet.

La diversitat cultural i el diàleg són valors imprescindible i necessaris per fer front als reptes globals. En aquesta lògica de transversalitat, la diversitat cultural ha de ser un element que també estigui present a l’empresa. Difícilment una empresa contribuirà de forma rellevant al desenvolupament sostenible i l’Agenda 2030 si només se centra en l’ODS 12 fomentant un consum i producció responsable, o en l’ODS 8 promovent el treball digne i el creixement econòmic, sense tenir un bon enfoc en el respecte a la diversitat cultural…

Hem de convertir tots els Dies Mundials i Internacionals en el compromís del dia a dia.

  • De quina manera poden les empreses que operen a Catalunya, la majoria de les quals són pimes, incorporar estratègies de promoció de la diversitat cultural? Quins són els reptes que enfronten?

Entenc que els nivells en els quals les empreses poden incorporar els ODS i la diversitat cultural són diversos. Per començar tenint en compte la diversitat cultural -igual que els diferents ODS- en la seves lògiques a l’hora de prendre decisions, definir estratègies i planificar actuacions.

Una vegada coneguts i integrats els conceptes, es poden desenvolupar tant en el propi funcionament intern de l’empresa, com en la seva comunicació, els seus productes i activitats i com a element que formi part de les seves polítiques de responsabilitat social corporativa.

A fi de comptes, l’Agenda 2030, els ODS i valors com la diversitat cultural seran cada vegada més presents en les nostres societats d’ara i fins a l’any 2030. Malgrat que està costant una mica arrencar el seu ampli abast de coneixement, són temes que estan i estaran cada vegada més en posicions destacades de les polítiques, el debat i l’agenda en tots els àmbits. Les empreses que hi treballin estaran aliniades amb els reptes de la nostra societat -i les del món en general.

El repte fonamental que afronten le empreses és precisament el que planteja l’Agenda 2030: fer un canvi necessari en la manera com tots i totes vivim, treballem, ens relacionem… amb l’objectiu de contribuir a què el futur sigui sostenible en tots els sentits.

  • Podries explicar-nos algun exemple d’empresa que estigui aprofitant la diversitat cultural com una oportunitat?

Sense exemplificar en un cas concret, si que és cert que l'RSC és una aposta cada vegada més extesa entre les empreses, fet que hem de celebrar. Iniciatives com Respon.cat són un bon motor en aquest sentit. També veiem que els ODS i apostes més específiques com la diversitat cultural van incorporant-se en les dinàmiques d’empreses del país.

Això ens demostra que avancem i que el valor afegit que té per una empresa el seu compromís amb la societat es va considerant més important. També la societat s’hi interessa més cada dia i ho reclama, així que és un camp en què hi ha perspectives i interès creixent.

La diversitat cultural és una realitat, i una riquesa enorme, que no podem obviar i que s’ha d’aprofitar. Qualsevol empresa que ho tingui present i s’hi apliqui no només s’obre a noves i majors oportunitats, sinó que tindrà l’afegit de contribuir a una societat millor.

 

 

 

About author

Le podría interesar también

Sin categorizar

[Article #TSR] M’agradaria explicar-vos el perquè d’aquest viatge vers el compromís social …

Ricard Tomàs Plaza Propietari de Taxis Igualada, Jo treballava de xofer amb un camió, durant tota la meva vida laboral he fet de conductor, feia rutes transportant tot tipus de

Sin categorizar

Respon.cat reconeix vint pimes per bones pràctiques de Responsabilitat Social

Respon.cat ha volgut mostrar que les pimes també gestionen la responsabilitat social amb un gran sentit de compromís cap a la societat Les pimes que van començar a gestionar la

Sin categorizar

Catalunya es dota d’un Pla Nacional per a la implantació de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides

El Govern impulsa el Pla Nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides L’elaboració d’aquest Pla referma el compromís de Catalunya amb la comunitat internacional