El conseller Romeva anuncia la creació d’una estratègia sobre responsabilitat empresarial i drets humans

EmpresesDDHH_N.Bosch

  • El conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva ha explicat que el Govern posa en marxa l’estratègia sobre responsabilitat empresarial i drets humans que inclourà un codi ètic i els treballs per crear i desplegar un centre d’estudi i d’avaluació sobre els impactes de les empreses catalanes amb inversions a l’exterior 
  • El seminari internacional “Empreses i drets humans: Comparant experiències” ha dedicat una sessió a la feina que s’està fent a Catalunya a favor de supervisar les accions de les empreses catalanes a l’exterior
  • Narcís Bosch, director del Consell de Cambres de Comerç i secretari de Respon.cat, ha estat ponent de la jornada i ha presentat Respon.cat i el projecte Focus de l'RSE a Catalunya 

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha fet avui la cloenda del seminari internacional “Empreses i drets humans: Comparant experiències. Una mirada centrada en la perspectiva extraterritorial”. El seminari ha estat organitzat pel Departament d’Afers Exteriors, a través del Centre Català Internacional per la Pau (ICIP) i la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament, amb l’objectiu d’abordar l’impacte de les empreses sobre els drets de les persones i del medi ambient, a més de conèixer les iniciatives més avançades per a promoure la responsabilitat empresarial. A la trobada, que ha tingut lloc durant els dies 16 i 17 de febrer al Parlament de Catalunya, s’ha analitzat les propostes del Regne Unit, Finlàndia i Països Baixos, i s’ha dedicat una sessió al cas català.
En la seva intervenció el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, ha subratllat que “les empreses juguen un rol crucial en el respecte dels drets humans i el medi ambient” i ha afegit “és necessari un canvi de valors i actituds individuals, i també col·lectives, en els nostres hàbits de consum”, i així “promoure els dret de tots, sense límits ni fronteres, és una tasca compartida entre una ciutadania apoderada i unes institucions que es troben al seu costat.”
El conseller Romeva també ha detallat l’estratègia que impulsarà el Departament d’Afers Exteriors, a través de la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament, per a la promoció de la política d’internacionalització responsable de l’empresa catalana.  Aquesta estratègia inclourà un codi ètic de protecció dels drets humans i de la igualtat de gènere que ja ha encarregat a la Universitat Rovira i Virgili. I també els treballs per a crear i desplegar un centre d’estudi i d’avaluació sobre els impactes de les empreses catalanes amb inversions a l’exterior amb participació de la societat civil catalana. El Parlament de Catalunya va aprovar el novembre del 2016 la resolució 359/XI que plantejava al Govern a iniciar aquests treballs en el termini de 8 mesos.
Ha destacat que, per avançar en aquesta estratègia, en breu es crearà un grup de treball intern del que en formaran part els departaments d’Afers Exteriors i Empresa i Coneixement; i ha proposat al Consell de Cooperació al Desenvolupament que el Grup de Treball de Sensibilització a les Empreses del mateix Consell sigui mentrestant un espai de consulta del Govern en aquest àmbit.
Narcís Bosch, secretari de la Junta directiva de Respon.cat i director gerent del Consell General de Cambres de Comerç de Catalunya va intervenir sobre el paper de les pimes en referència als drets humans. Bosch va afirmar que "el gruix d'empreses catalanes no s'ha plantejat mai l'impacte que pot tenir la seva activitat sobre drets humans", recordant que des de Respon.cat es treballa perquè les pimes puguin gestionar la seva Responsabilitat Social, abordant els riscos que implica la internacionalització en aquesta matèria.
El Grup de Treball ha estat l’eina que la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i l’Agència per a la competitivitat de l’empresa (ACCIÓ) han utilitzat per a treballar en la internacionalització responsable de l’empresa, especialment en la sensibilització. També en destaca el suport de l’ACCD a iniciatives de la societat civil que fan incidència sobre aquesta temàtica.
Ponents d’arreu del món
Al llarg de dos dies al seminari internacional “Empreses i drets humans: comparant experiències” s’ha parlat sobre la responsabilitat empresarial vers els drets humans i el medi ambient des de diverses perspectives organitzades en sis sessions: Principis rectors sobre empreses i drets humans; plans d’acció nacionals; les obligacions extraterritorials de l’Estat; instruments jurídics per a la promoció i el control del compliment de l’estàndard de la diligència deguda; mecanismes d’accés a la justícia i a la compensació des de la perspectiva extraterritorial; i la taula rodona “Empreses responsables com a marca de país: el cas català”.

Hi ha participat una vintena de ponents d'arreu del món entre els quals destaquen la cap de globalització i Drets Humans de la Federació Internacional pels Drets Humans, Maddalena Neglia, i el subdirector de Business and Human Rights Resource Centre del Regne Unit, Mauricio Lazala. En la sessió dedicada als plans d’acció nacionals sobre empreses i Drets Humans hi ha participat membres dels governs del Regne Unit, Finlàndia i Països Baixos. També hi ha participat ponents del Canadà, Dinamarca, Bèlgica, Estats Units, Noruega o França.

About author

Le podría interesar también

Sin categorizar

Debat sobre reinserció laboral i càncer de mama

La FECEC, Junta contra el càncer, organitza el proper 22 d’octubre al Paranimf de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, el debat sobre ‘Reinserció laboral i el càncer de mama’ L’objectiu de

Sin categorizar

Participa en els VIII Premis Corresponsables a Espanya i Llatinoamèrica

S’obre la convocatòria dels VIII Premis Corresponsables que amb aquesta edició consoliden el seu marcat caràcter internacional. El termini per a presentar les iniciatives responsables finalitza el 31 de maig