El CADS i l’Idescat presenten una seixantena d’indicadors per mesurar l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Aquest divendres ha fet cinc anys que l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
  • Respon.cat ha participat en la presentació d’un conjunt d’indicadors per als 17 ODS organitzat per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS).

Els 61 indicadors dels ODS per a Catalunya s’han calculat prenent com a referència els paràmetres fixats per l’Eurostat, l’agència estadística de la Unió Europea, per avaluar l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. Al llarg d’aquest any s’ha dut a terme l’anàlisi i recollida d’aquests indicadors, una feina liderada des de l’Idescat i el CADS que ha comptat amb la col·laboració de tots els departaments de la Generalitat.

S’han publicat indicadors per a 16 dels 17 ODS, que ja es poden consultar en una plataforma d’informació que proporciona dades estadístiques i metadades sobre el desenvolupament sostenible a Catalunya. Cada ODS conté diversos indicadors per avaluar-lo. De 6 d’ells, ja hi ha el 100% d’indicadors disponibles. Es tracta de la fi de la pobresa (ODS 1); salut i benestar (ODS 3); educació de qualitat (ODS 4); igualtat de gènere (ODS 5); energia neta i assequible (ODS 7) i reducció de les desigualtats (ODS 10). La resta d’ODS encara tenen indicadors en procés d’elaboració que es publicaran en les properes setmanes i d’altres se n’està analitzant la viabilitat.

Les dades s’ofereixen comparades amb la Unió Europea i Espanya, en sèries temporals per mostrar l’evolució dels indicadors, i, sempre que és possible, es potencia l’anàlisi desagregant les dades per sexe.

En la cloenda de la presentació dels indicadors, el conseller Bernat Solé ha remarcat que “els indicadors dels ODS són una eina de país, que posem a disposició de tothom, i que ens permeten comparar-nos amb altres territoris per saber on som i com hem d’avançar”. En aquest sentit, Solé ha destacat que els indicadors dels ODS “ens permeten retre comptes de forma col·lectiva” ja que “no avaluem només la feina de la Generalitat, sinó també les polítiques de totes les esferes de l’administració, de tots els actors públics i privats i de la ciutadania”.

Els indicadors presentats avui són una eina més de les quals s’ha dotat la Generalitat per assolir els reptes de l’Agenda 2030 i se sumen al Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya i a l’Aliança Catalunya 2030, una coalició de país per a l’assoliment dels ODS. “Tenim totes les eines, no tenim excuses: només tenim reptes”, ha reivindicat el conseller Solé.

L’acte de presentació dels indicadors ha comptat amb les intervencions del president del CADS, Ramon Roca, i el director del CADS, Arnau Queralt, que ha fet un breu balanç a escala internacional i europea dels cinc primers anys de l’aprovació de l’Agenda 2030. A continuació, el director de l’Idescat, Xavier Cuadras, ha fet la presentació dels indicadors dels ODS a Catalunya, en un acte on també ha intervingut la secretària d’Economia del Departament de la Vicepresidència, i d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas.

L’Eurostat com a referència
El 25 de setembre de 2015 l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la resolució “Transformar el nostre món: l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible”, en la qual es va incloure que el seguiment i l’avaluació dels ODS i les fites es durien a terme utilitzant un conjunt d’indicadors mundials que es complementaran amb indicadors regionals i nacionals.

En l’àmbit de la Unió Europea, l’Eurostat va desenvolupar el 2017 al voltant d’un centenar d’indicadors d’ODS que cobreixen les dimensions socials, econòmiques, ambientals i institucionals de la sostenibilitat que representa l’Agenda 2030. Cada ODS està cobert normalment per entre cinc i sis indicadors principals.

Aquest conjunt d’indicadors es revisa anualment per incorporar noves fonts de dades i per tenir en compte noves fites d’acord amb la visió a llarg termini de la UE i les prioritats de la Comissió Europea. Així mateix, els indicadors a nivell català també s’aniran completant i actualitzant d’acord amb les revisions que realitza l’Eurostat a escala europea.

Font: www.govern.cat

Le podría interesar también

Impulsa 2018, la cita anual amb la cultura i el sector empresarial

El proper 25 d’octubre se celebra l’acte IMPULSA 2018, hub d’empresa i cultura. IMPULSA 2018, organitzat per Fundació Catalunya Cultura, torna per explicar-te què pot fer la cultura per a la

Taller de millora d’habilitats de portaveu per a intervencions professionals

El proper 26 de juny organitzem un taller per a millorar es habilitats de portaveus a la seu de Konsac (Passeig de Gràcia 98), empresa membre de Respon.cat. Anualment Respon.cat

“La estrategia empresarial debe ser el elemento determinante para diseñar el plan de acción en RSE”, en la 1ª sesión de la formación en RSE con Ramon Novell

Ramon Novell, gerente de Cafès Novell, en la primera sesión del curso de Formación en RSE para comprender el sentido empresarial de la responsabilidad social. El Programa de formación en