100 empreses i organitzacions debatran sobre com fer de Catalunya un país socialment responsable

2017-05-23_Roda_de_premsa_Aj.VNG_TSR_Respon.cat2

Juan Luís Ruiz, primer tinent d'alcalde, Neus Lloveras, alcaldessa, i Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat.

  • Aquest matí s'ha anunciat públicament el Seminari sobre Territori Socialment Responsable que tindrà a Vilanova i la Geltrú el proper 8 de juny.
  • L'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras, ha mostrat satisfacció per acollir aquesta trobada en què 100 empreses i organitzacions debatran com fer de Catalunya un país socialment responsable.

Territoris Socialment Responsables

Aquest matí ha tingut lloc la roda de premsa per anunciar el Seminari sobre Territoris Socialment Responsables organitzat per Respon.cat que se celebrarà a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanona i la Geltrú el proper 8 de juny. Aquest Seminari pretén rellançar el desenvolupament de la responsabilitat social vinculada a tots els agents i fer-ne part de la cultura del territori.

Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, s'ha mostrat molt satisfeta d'acollir un acte orientat a fer de Catalunya un país socialment responsable, i ha recordat que des de l'Ajuntament de la ciutat s'aposta per un model de gestió que integra criteris d'RSE en l'estratègia de governança.

Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, ha destacat la transversalitat i la diversitat de les 100 organitzacions participants i ha recordat que el Seminari constarà d'un acte matinal tancat per a aquestes empreses i organitzacions, mentre que a la tarda s'obrirà l'espai al públic en general, en un format de taula rodona on es farà un resum de la sessió matinal i es proclamarà el “Manifest  pels Territoris Socialment Responsables”.

Per assistir a l'acte de la tarda cal inscripció prèvia en aquest enllaç.

El Seminari sobre Territoris Socialment Responsables està organitzat per Respon.cat amb la col·laboració del Departament d'Empresa i Coneixement de la Genetralitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Fundació bancària "la Caixa i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

[NP_Vilanova i la Geltrú-23-05-2017] Fa anys que algunes empreses i altres organitzacions s'esforcen per desenvolupar la seva responsabilitat davant de la societat, en aspectes com el medi ambient, les persones, la transparència o els impactes socials. Ara, es plantegen un repte superior: col·laborar per construir territoris socialment responsables (TSR), repte que es pot aplicar a una comarca, un barri o un país.

El proper 8 de juny tindrà lloc una trobada singular que vol marcar un punt d'arrencada. Respon.cat, una iniciativa empresarial nascuda fa tres anys per ser l'organisme de referència en responsabilitat social (RS) a Catalunya, reunirà 100 persones provinents d'organitzacions molt diverses en un seminari per tal de debatre com fer de Catalunya un país socialment responsable.

5 empreses petites, 5 empreses mitjanes, 5 empreses grans, 5 entitats socials, 5 organismes culturals, 5 universitats, 5 organismes del govern... i així fins a cent persones de vint tipologies diferents es congregaran a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú per a llançar idees i propostes.

Totes elles són organitzacions compromeses amb la gestió responsable, i tenen un criteri comú: no hi van per fiscalitzar-se mútuament sinó per construir plegades. Són molts els reptes a l'entorn de l'RS i, justament per això es volen compartir bones pràctiques i crear espais compartits.

Una de les característiques principals de l’RS responsabilitat social és el diàleg entre grups d'interès diversos i les aliances. Com diu el lema, es pretenen explorar noves converses entre sectors i organitzacions. Per això, aquesta trobada té un significat molt potent per a les empreses i organitzacions que estan compromeses amb la gestió de l'RS.

El seminari porta per nom TSR+10 perquè vol ressaltar que no es parteix de zero: és hereu del que es va fer al maig del 2007 al Palau Maricel de Sitges, i que ha permès que alguns municipis i comarques ja s'hi hagin orientat. Ara es pretén fer un salt endavant, ja que els valors i les bones pràctiques d'RS són part de la competitivitat regional, ajuden a captar talent, milloren la qualitat de vida, garanteixen la sostenibilitat, i aporten reputació al territori.

Mentre que el seminari del matí és amb les 100 persones seleccionades, a la tarda tindrà lloc un acte obert a empreses, administracions públiques i entitats socials. En presència de les autoritats, entre les quals el conseller de Territori i Sostenibilitat i l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, es proclamarà un manifest de suport als TSR.

Concepte

Per a avançar cap a un TSR cal que organitzacions molt diverses incorporin la responsabilitat social a la seva gestió: empreses de totes dimensions, administracions públiques, organitzacions socials, universitats...

Aquest pas ha d'afavorir una generalització de les bones pràctiques, un reconeixement social i la configuració d'espais de trobada, canals d'interrelació, marcs de negociació on els valors de l'RS hi siguin preponderants.

Però un TSR encara requereix més: la capacitat conjunta d'identificar els reptes del territori i el desenvolupament de capacitats de cada part per contribuir a abordar-los.

Finalment, en un TSR, els valors de l'RS -responsabilitat, sostenibilitat, transparència, ètica...- han d'esdevenir atributs de la marca de territori.

Notícia en altres mitjans

TSR_agrupats_Respon.cat

About author

Le podría interesar también

Sin categorizar

[Article #TSR] El voluntariat, un actiu en la construcció de Territoris Socialment Responsables

Francina Alsina Presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social De vegades la realitat la percebem immòbil: ens atrapa i l’atrapem. I sovint fomenta queixes, bé per un motiu o

Sin categorizar

Suara posa en marxa un nou Pla d’Igualtat a la Cooperativa

  Suara, empresa membre de Respon.cat, posa en marxa un nou Pla d’Igualtat a la Cooperativa. Amb aquesta iniciativa Suara vol millorar la seva contribució en canviar aspectes vinvulats a

Sin categorizar

Respon.cat convida 20 pimes a participar en un debat de Voluntariat d’Empresa en el marc del Marketplace

El proper dilluns 20 d’octubre tindrà lloc el Marketplace 2014, en el qual Respon.cat hi col·labora Al matí es farà una acció organitzada per Respon.cat adreçada a pimes i altres