#ODS Objectiu 6: Garantir la disponibilitat d’aigua i el sanejament per a tothom

ODS_Objectius_Desenvolupament_Sostenible_Respon.cat_SDG_Icons_quadrat_CAT“Garantir la disponibilitat d'aigua i el sanejament per a tothom” és el sisè dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats per Nacions Unides per al període 2015-2030

ODS_Objectius_Desenvolupament_Sostenible_Respon.cat_SDG_Icons_CAT-01-06L'aigua lliure d'impureses i accessible per a tothom és part essencial del món en què volem viure. Hi ha prou aigua dolça al planeta per aconseguir aquest somni.
L'escassetat de recursos hídrics, la mala qualitat de l'aigua i el sanejament inadequat influeixen negativament en la seguretat alimentària, les opcions de mitjans de subsistència i les oportunitats d'educació per a les famílies pobres en tot el món. La sequera afecta alguns dels països més pobres del món, intensifica la fam i la desnutrició. Per al 2050, almenys una de cada quatre persones probablement visqui en un país afectat per escassetat crònica i reiterada d'aigua dolça.

Dades i xifres

  • 2.6 milions de persones han obtingut accés a fonts d'aigua de boca millorades des de 1990, però 663 milions de persones segueixen sense
  • Com a mínim 1,8 milions de persones al món utilitzen una font d'aigua de boca que està contaminada amb matèria fecal
  • Entre 1990 i 2015, la proporció de la població mundial que fa servir una font d'aigua de boca millorada ha augmentat del 76% al 91%
  • Però l'escassetat d'aigua afecta més del 40% de la població mundial i es preveu que augmenti. Més de 1.700 milions de persones viuen actualment en conques fluvials on el consum d'aigua supera la capacitat de recàrrega
  • 2.400 milions de persones no tenen accés a serveis bàsics de sanejament, com banys o latrines
  • Més del 80 per cent de les aigües residuals resultants de les activitats humanes s'aboquen als rius o al mar sense l'eliminació de la contaminació
  • Cada dia, prop de 1.000 infants moren causa de malalties diarreiques que es poden prevenir relacionades amb l'aigua i el sanejament
  • L'energia hidroelèctrica és la font renovable més important i àmpliament utilitzat de l'energia i a partir del 2011, va representar el 16 per cent de la producció total d'electricitat a tot el món
  • Aproximadament el 70 per cent de tota l'aigua extreta dels rius, llacs i aqüífers s'utilitza per al reg
  • Les inundacions i altres desastres relacionats amb l'aigua representen el 70 per cent de totes les morts relacionades amb desastres naturals

Metes de l'objectiu 6

6.1 Per al 2030, aconseguir l'accés universal i equitatiu a l'aigua potable, a un preu assequible per a tothom

6.2 Per al 2030, aconseguir l'accés equitatiu a serveis de sanejament i higiene adequats per a tothom i posar fi a la defecació a l'aire lliure, prestant especial atenció a les necessitats de les dones i les nenes i les persones en situacions vulnerables

6.3 Per al 2030, millorar la qualitat de l'aigua mitjançant la reducció de la contaminació, l'eliminació de l'abocament i la reducció al mínim de la descàrrega de materials i productes químics perillosos, la reducció a la meitat del percentatge d'aigües residuals sense tractar i un augment substancial del reciclatge i la reutilització en condicions de seguretat a nivell mundial

6.4 Per al 2030, augmentar substancialment la utilització eficient dels recursos hídrics en tots els sectors i assegurar la sostenibilitat de l'extracció i el proveïment d'aigua dolça per fer front a l'escassetat d'aigua i reduir substancialment el nombre de persones que pateixen d'escassetat d'aigua

6.5 Per al 2030, posar en pràctica la gestió integrada dels recursos hídrics a tots els nivells, fins i tot mitjançant la cooperació transfronterera, segons escaigui

6.6 Per al 2020, protegir i restablir els ecosistemes relacionats amb l'aigua, inclosos els boscos, les muntanyes, els aiguamolls, els rius, els aqüífers i els llacs

6.a Per al 2030, ampliar la cooperació internacional i el suport prestat als països en desenvolupament per a la creació de capacitat en activitats i programes relatius a l'aigua i el sanejament, inclosos la recollida i emmagatzematge d'aigua, la dessalinització, l'aprofitament eficient dels recursos hídrics , el tractament d'aigües residuals i les tecnologies de reciclatge i reutilització

6.b Donar suport i enfortir la participació de les comunitats locals en la millora de la gestió de l'aigua i el sanejament

Enllaços

Us podria interessar també

Grup Alba i Casa Dalmases al Valor Afegit de TV3

Casa Dalmases i Grup Alba, organitzacions membres de Respon.cat, haN estat protagonistes de les dues darreres emissions del reconegut espai televisiu “Valor Afegit” de TV3. Es trcata de dues iniciatives

Presentació dels casos de bones pràctiques, a càrrec de Josep Maria Canyelles

Text de la presentació dels casos a la publicació Bones Pràctiques de Responsabilitat Social RSE.Pime 2015 Aquesta publicació, com la que es va fer al 2014, pretén reconèixer el paper actiu

El Departament de Territori i Sostenibilitat convoca subvencions per al foment de l’ecoetiquetatge i l’ecodisseny

El Departament de Territori i Sostenibilitat convoca subvencions a empreses i entitats sense ànim de lucre per al foment dels sistemes d’ecoetiquetage i d’ecodisseny.Convocant: Generalitat de Catalunya. Departament de Territori i